Svenska överklassen är inte lika snobbig

Från prinsessan Diana till Meghan: att gifta in sig i det brittiska kungahuset har inte varit helt okomplicerat.

I Sverige möttes Prins Daniel av fnysningar om ”Ockelbo–pojken”. Men då var han redan accepterat av kungaparet.

– Den svenska överklassen är inte lika snobbig som den brittiska, säger historikern Herman Lindqvist.

I en avslöjande intervju med Oprah gjorde Prins Harry och Meghan Markle upp med det brittiska kungahuset.

Meghan tar bland annat upp att hon mått så dåligt under sin tid som kunglig att hon under en kort period funderade på att ta sitt liv.

Den före detta skådespelerskan var en offentlig person redan innan hon gifte in sig i kungahuset, men hennes liv blev föremål för offentlig skärskådning på en nivå som närmast går att jämföra med hennes framlidna svärmor, prinsessan Diana.

Diana blev snabbt en av världens mest omskrivna personer när hon som nittonåring gifte sig med prins Charles. När skilsmässan var ett faktum agerade kungafamiljen kyligt.

Prinsessan Diana 1997.
Prinsessan Diana 1997.

Lättare i sverige

I Sverige har de ingifta kungligheterna inte haft lika stora problem som i Storbrittannien. Enligt Herman Lindqvist, journalist och historiker som länge följt hovet på nära håll är det för att Sverige ”är och har varit mer demokratiskt” än England.

– Den svenska överklassen är inte lika isolerad och snobbig som den brittiska, därför har ingen ingift i det svenska kungahuset haft så stora problem som i Storbritannien, säger Herman Lindqvist.

Alla ingifta har accepterats med tiden menar han.

Herman Lindqvist, historiker.
Herman Lindqvist, historiker.

Till en början fanns ett kyligt avstånd mot prins Daniel, när man ännu bara talade om honom som Victorias möjliga pojkvän.

– Då fanns det anställda i hovet som fnyste åt ”Ockebo-pojken". Flera gånger fick jag höra att han aldrig kommer bli kunglig höghet – fast kungaparet då redan accepterat honom, säger Herman Lindqvist.

Det dröjde innan prins Daniel accepterades.
Det dröjde innan prins Daniel accepterades.

Även Marianne Bernadotte som var gift med prins Sigvard hade det lite tufft till en början.

– Hon fick känna lite kyla för att hon var skådespelare och spelade rollen som ”grevinna” lite väl uttrycksfullt på mottagningar i slottet. Men det gick över, säger Herman Lindqvist.

– Det har alltid varit så att en del av de anställda nära kungen är strålskadade, skadade av den kungliga glansen helt enkelt. De känner sig nästan finare än kungen, för de är anställda på slottet. De flesta av dem är borta nu. I dag är det en mer avspänd atmosfär. 

Grevinnan Marianne Bernadotte.
Grevinnan Marianne Bernadotte.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Harry och Meghan startar krig mot kungahuset

Harry och Meghan riktar grova anklagelser mot brittiska kungahuset. Rasism, psykisk ohälsa, känslokyla och svek. Vi analyserar de viktigaste avslöjandena och går igenom allt som hänt efter att paret genomförde sin “tell all” hos Oprah Winfrey. Vi tar upp reaktionerna efteråt - Meghans pappas försvarstal, de påstådda lögnerna, premiärministerns kommentar och kritiken. Missa inte detta fullspäckade avsnitt som innehåller allt om de senaste dagarnas händelser.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE