Mejla

Joanna Abrahamsson

Håll Jimmie Åkesson borta från kulturen

Armlängds avstånd viktigt för museer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

LEDARE

I början av 2020 hann utställningen ”Medlöperi och motstånd - Nazismen i Norrköping nu och då” vara öppen i ett dygn på Norrköpings stadsmuseum innan en väska med antisemitiskt innehåll hittades utanför byggnaden.

De lokala Sverigedemokraterna (SD) polisanmälde kort därefter museet eftersom en bild på SD:s styrelse i Norrköping fanns med i utställningen. Museet valde då att ta ner bilden för att låta kommunjuristen utreda saken. En tid senare sattes den tillbaka.

Hat och hot mot kulturinstitutioner är inget nytt. En fjärdedel av landets museichefer har utsatts för påverkan från politiskt håll. Extra drabbade är konstmuseer. Särskilt pressade är också museer som har regioner och kommuner som huvudmän.

Den här lyfts fram i rapporten ”Armlängds avstånd” som nyligen kom från riksförbundet Sveriges museer. Begreppet syftar på politikers inflytande över konstens innehåll, något som ser väldigt olika ut i olika länder.

Jag är djupt orolig för att påtryckningar kan leda till tystnad. Är det något som är centralt i ett demokratiskt samhälle är det att konsten är fri. Det är också oerhört viktigt att man inte ändrar historien, att man tappar minnet, säger förbundets generalsekreterare Jeanette Gustafsdotter till DN.

2017 trädde museilagen i kraft. Den syftar till att stärka museernas roll och frihet som kunskapsförmedlare och förvaltare av kulturarvet. Här anges att museum måste kunna arbeta fritt från ideologisk och politisk styrning.

Armlängds avstånd är dock inte vatten värt för SD. De har under en längre tid mycket medveten och envetet starkt engagerat sig i kulturpolitiken. Partiet i Sölvesborg ville redan 2019 bestämma vad som är klassisk och tidlös offentlig konst. Menskonst och "utmanande samtidskonst" är inget medborgarna uppskattar, hävdade de. Det här en totalitär syn och farlig utveckling som i längden hotar demokratin steg för steg. Det kan vi se exempel på i diktaturer där man skrämmer folket till tystnad.

Nästa års valresultat kan mycket väl innebära fler SD-styrda kommuner, kanske får Sverige också en regering med stort stöd av SD. Då är risken stor att snaran dras åt rejält runt den fria konsten, yttrandefriheten och historieskrivningen.

Alla kommun- och regionpolitiker borde därför få en skarp hemläxa över sommaren. Läs på ordentligt om museilagen och stå upp för den inför anställda och medborgare. Se till att er kommun och region har tydliga rutiner och ansvarsfördelning mellan huvudmän och museum.

Lagen har ej prövats på riktigt än och kanske krävs det ytterligare åtgärder framöver för att säkra det livsviktiga armlängdsavståndet. Annars knackar censuren på dörren fortare än vi anar.

Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Inga väljare röstade för Kristerssons SD-flirt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kulturpolitik

Konst

Sverigedemokraterna

Norrköping

Museum

Jimmie Åkesson