Mejla

Jenny Wennberg

Vi har en enorm tur som får leva i Sverige

Svält väntar efter coronan i andra delar av världen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Redan före coronakrisen var svälten i världen utbredd. Enligt FN somnar varje kväll 821 miljoner vuxna och barn med hungern rivandes i magen.

Målet är att världen 2030 ska vara fri från svält. På grund av coronakrisen och dess ekonomiska påverkan och klimatförändringarna ser det nu allt mindre troligt ut att vi kommer klara av att nå det satta Milleniemålet.

Nu varnar chefen för FNs livsmedelsprogram, David Beasley, dessutom för att vi står inför en svältkatastrof av ”bibliska proportioner”.

Gräshoppor invaderade Kenya tidigare i år.
Foto: Patrick Ngugi / TT NYHETSBYRÅN
Gräshoppor invaderade Kenya tidigare i år.

Orättvisorna tydligare

Orden är väl valda. Utöver coronaviruset drabbades bland annat Kenya av en gräshoppsinvasion av just bibliska proportioner tidigare i år.

Det är så klimatkrisen också tar sig uttryck, genom gräshoppor som frodas i värmen, ökar i antal och äter allt i sin väg. Gräshoppsinvasionen i Kenya under 2020 är den värsta på årtionden i landet.

Samtidigt understryker coronakrisen vilka enorma globala orättvisor som existerar.

Tio afrikanska länder har inga respiratorer alls rapporterar New York Times. Bara i Gällivare i Sverige finns i normalfall tre beläggningsbara intensivvårdsplatser enligt en granskning Aftonbladet genomförde i mars. Det är lika många platser som finns i hela Centralafrikanska republiken, med sina fem miljoner invånare.

I Gällivare kommun bor det 17 529 invånare.

Perfekt storm

2020 har en perfekt storm för svält skapats konstaterar FN.

Coronakrisen, ekonomier som kraschar och exportförbud påverkar möjligheterna att distribuera mat och förnödenheter. Gräshopporna har förstört möjligheterna till produktionen av mat i regioner som regelbundet drabbas även av torka. Och vare sig krig eller andra politiska kriser har tagit paus bara för att en global pandemi svept in.

När David Beasley talar om att 300 000 människor per dag riskerar svälta ihjäl under tre månader är det inte en varning som borde tas lätt på. Fakta talar för att FNs farhågor riskerar bli till obarmhärtig verklighet.

För att undvika massdöden som förutspås av FN krävs globalt ansvarstagande. Ökat bistånd men också skuldavskrivningar har lyfts fram som två viktiga åtgärder av Ian Goldin, professor i globalisering och utveckling vid univeristetet i Oxford. Det är en tilltalande tanke.

Tar Sverige, EU och andra delar av det globala samfundet inte ansvar kommer ett enormt lidande sprida sig bland världens mest utsatta. Krisen i Sverige kommer dessutom inte avta om den inte avtar i resten av världen.

Vad coronaviruset visat är trots allt att världen inte är stor.

Den är i själva verket mycket, mycket liten.

***

Chatta med Jenny Wennberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.