Mejla

Ingvar Persson

Coronaregler gäller även för moderater

Politiker är inte immuna mot virus

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Sverige fortsätter att kämpa mot pandemin. Signalen var solklar när statsministern i eftermiddag presenterade de tuffaste restriktionerna hittills. Fler än åtta ska inte samlas. Den siffran blir norm för hela samhället.

I torsdags fick invånarna i Dalarna lokala restriktioner. Ni vet vad det betyder. De senaste veckorna har människor i nästan hela landet fått uppmaningen att avstå från fysisk kontakt med nästan alla utanför det egna hushållet. Möten, fester och andra tillställningar är det inte frågan om. Inte resor eller shoppingturer till den lokala gallerian heller.

- Vi behöver dra i nödbromsen, sa landshövding Ylva Thörn i torsdags.

Moderaten Ulf Berg som leder regionens arbete var ganska nöjd, men inte helt. Det är han sällan. Reglerna borde ha kommit tidigare enligt Berg.

Foto: Pernilla Wahlman / TT / TT NYHETSBYR≈N
Ulf Berg.

I dag har Ulf Berg tillsammans med politiker från de andra majoritetspartierna deltagit i regionfullmäktiges möte i Falun. Det skulle ha pågått i två dagar. Övernattning på hotell, middag på restaurang och allt det där. Dessutom skulle man besluta om regionens budget.

I coronatider låter det som ett möjligt superspridarevent.

Inget blev som vanligt

Helt som vanligt blev det inte för Berg och de andra i Dalarnas regionfullmäktige. Oppositionen i form av socialdemokrater och vänsterpartister saknas nämligen. I morse satt ledamöterna hemma, redo att delta på distans.

Under hela pandemin har oppositionen krävt att regionens sammanträden ska hållas på video. Med de nya restriktionerna som uppmanar alla människor att undvika möten ställdes det på sin spets. Politiker kan rimligen inte ha egna måttstockar, resonerar man.

Något Berg och hans partikollegor avfärdar som trams.

"Reglerna gäller inte oss", säger politikerna i regionledningen i princip rakt ut.

En parlamentarisk församling som bojkottas av oppositionen när årets kanske viktigaste beslut ska fattas. Det låter som en nyhet från Hongkong, inte från Falun. Så vidare demokratiskt blir det ju inte.

Arrogant mot många

Dessutom är det arrogant. Mot ledamöter och deras anhöriga, alla som arbetar med vården av sjuka i covid-19 och inte minst vanliga människor som får sina liv begränsade av de nya restriktionerna.

"Jag så arg att jag kokar" skrev det socialdemokratiska oppositionsrådet Elin Norén i fredags på Facebook.

I helgen förklarade Serina Chang från Stanforduniversitetet i Dagens Nyheter vad en superspridare är. Det handlar förstås om att det måste finnas någon som sprider viruset. Men annars handlar det mesta om situationen.

"När många människor är samlade under lång tid på en liten yta", säger Chang. Låter inte det som ett möte med regionfullmäktige i Dalarna.

Det är inte alldeles enkelt att genomföra politiska möten digitalt. Alla måste både kunna se och synas och man måste veta att det är rätt person som är med. Ingen vill ju att besluten om sjukvård och kollektivtrafik ska överlämnas till det treåriga barnbarnet eller familjens katt på promenad över tangentbordet.

Det går på andra håll

Men att det är svårt betyder inte att det inte går. I Dalarnas grannlän, Värmland, hålls regionfullmäktige digitalt. Det krånglade en del i början, men går nu bättre och bättre. I Värmland fortsätter man med möten på distans fram till sommaren.

"Vi vill ligga i framkant", säger centerpartisten Jane Larsson som är ordförande för regionfullmäktige i Värmland till Dalademokraten.
I Dalarna vill man inte ens försöka hålla på distansen.
Respektlöst, tycker oppositionen.

Och respekt är något som går åt båda hållen. Om inte politiker som de styrande i Dalarna ens anstränger sig för att följa de regler och rekommendationer som gäller för alla andra kan de kanske inte vänta sig så mycket respekt tillbaka.

Nu blev det inte något tvådagarsmöte. Utan opposition gick det snabbt att ta sig igenom dagordningen. Mötet är redan avslutat. Kanske kunde Ulf Berg till och med höra Stefan Löfvens presskonferens.

Det blixtsnabba sammanträdet innebar kanske att någon av politikerna i Dalarnas regionfullmäktige undgick att få covid-19. Det skadade förtroendet hos medborgarna har dock redan inträffat.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.