Plast - inte alltid fel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-23

Nu får jag göra mittåt.

Det här med förpackningar är svårt.

Och inte bara av ondo.

Jag skrev i förra veckan om Icas allt mer förpackade frukter och grönsaker.

Somligt är fortfarande enbart fånigt, som att plasta in skalad majs i stället för att låta majsbladen naturligt skydda kolven.

Och bananer i plastpåse är rent löjeväckande. Inplastade kålrötter är svåra att begripa sig på.

Men sedan blir det knepigare.

Alla de här hårda plastkartongerna runt tomater och sallatshuvuden, inplastade gurkor och tråg med ruccola... visst känns det som om det vore onödiga saker?

Jag menar, tomater klarar sig ju bra i lösvikt, sallatshuvuden kan ligga staplade utan kartong, äpplen ligger i lådor och det finns faktiskt ruccola på lösvikt.

Men här har jag fel. Ska man tänka miljömässigt så handlar det ju om att skydda det mest energikrävande - alltså själva frukten och grönsaken, som ju kräver oändligt mycket större resurser än emballaget.

Så om man förhindrar svinn av de resurskrävande frukterna genom att förpacka dem så att de håller sig fräscha och äts upp så är det miljövänligare än om man snålar på emballaget så att man får slänga stora delar av det framodlade.

Och förpackade frukter och grönsaker kommer vi att se allt mer av. Dels just för att minska svinnet, men också för att vi konsumenter blir allt kräsnare och kräver fler sorter att välja på.

Då måste man också kunna ta betalt för rätt vara i kassan och det kräver förpackningar.

Det är lätt att bli kluven. Tycka att vi är för bortskämda som måste kunna välja på tio sorters potatis men å andra sidan motverkar ett större urval att ett antal sorter försvinner.

Dör ut, om man så vill.

Med risk för att låta präktig - vi vill ha många sorter för det är bra både för oss och för miljön.

Vem önskar sig en framtid där det bara finns en Monsantopotatis att tillgå för den som kan betala?

Fotnot. Monsanto är ett multinationellt bolag som bland annat patenterar olika sorters genmodifierade grödor.