Tomatpaj med getostsallad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-04

Ingredienser:

1 st 24 cm pajform med avtagbar kant

10 st stora tomater skållade, skinnade och urkärnade

fransk senap att pensla pajen med

Frysta provencalska kryddor (findus)

olivolja

Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

100 mjuk getost skäres i små kuber

Purjolök tunt skivad

Valfria sallader

Vinägrette:

2 dl olivolja

1 msk vatten

0,3 dlvinäger (balsam)

salt och peppar och en nypa socker

Pajdeg:

150 g smör

3 dl vetemjöl, ca 180 g

2 msk kallt vatten

Tillagning:

Skär smöret i bitar. Blanda snabbt samman det med mjölet och vattnet. Låt vila i minst en timme i kylen.

Skålla och skala tomaterna . Skär bort kärnhuset.

Kavla ut degen och klä formen med ett tunt lager pajdeg. Nagga den med en gaffel och frys den. Ta pajskalet direkt från frysen och grädda det i 175 grader I ca 20 min. Låt det svalna. Blanda lite fransk senap och de provencalska kryddorna. Pensla blandningen på skalet. Varva sedan tomatkött på tarten i ett tunt lager. Pensla även ovanpå med senap och kryddblandningen. Höj nu värmen på ugnen till 225 grader och baka av pajen ytterligare en gång så att tomaten blir tillagad. Låt svalna av.

Blanda salladen och vinägretten samt tärningarna av getost och lägg upp på tallrikarna.

Skär ut en tårtbit av tomattarten och lägg vid sidan av salladen.