Gul lök med lager av nyttigheter

Uppdaterad 2013-10-21 | Publicerad 2013-01-21

Tips! Gnid ett tunt lager matolja på kniven innan du börjar hacka. Då släpper löken inte längre ifrån sig den skarpa doft som annars får dina ögon att tåras.

Gul lök är ett viktigt inslag i kosten på många håll i världen. I Kina, Indien och Egypten har den odlats och ätits sedan 3000-talet före Kristus och till Nordeuropa kom den på 1100-talet. Löken är ett viktigt inslag i vår kost, antingen som smaksättare eller som ett smakförhöjande tillbehör.

Svensk lök finns tillgänglig i butik nästan hela året om och är en förhåll­andevis billig råvara, och du får mycket nyttigheter för pengarna när du handlar lök. Löken är rik på fibrer, mineralämnen, vitaminer och innehåller en del protein också.

Inom naturmedicin har lök länge använts för att lindra och bota infektioner. På senare tid har man på vetenskapliga grunder kunnat se ett samband mellan de kemiska föreningarna i löken som kallas disulfidföreningar, och den infektionsskyddande effekten i våra kroppar.

Följ ämnen i artikeln