Härliga bullar med rödbetor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-13

Gilas energibullar kan man äta med gott samvete

Gila Nesti.

–?Mitt recept är så nyttigt att man kan äta bullarna med gott samvete. Extra goda blir de med lite smör, keso eller färskost på.

Varför bakar du?

–?Att baka är en form av meditation för mig. Det är en härlig känsla att bjuda på hembakat. Man känner sig nöjd med sig själv och så luktar det så gott. Jag brukar baka och ge bort till mina föräldrar och min dotter.

Har du något bra baktips?

–?När man ändå lägger ner tid på att baka kan man lika gärna använda ekologiska råvaror. Det är både godare och bättre för miljön.

Gilas energibullar

De här bröden färgas röda lite av rödbetor. Fullkornsmjöl, kli och kross gör dem riktigt grova och härliga.

Ca 18 små bröd

9 dl fullkornsdinkelmjöl

2 dl vetegroddar

1 1/2 dl solrosfrö (gärna rostat och saltat)

1 dl vetekross

1 dl kruskakli

1/2 dl rågkross

1/2 dl krossat linfrö

5 dl vatten

1/2 dl raps- eller olivolja

1 msk honung eller råsocker

2 tsk havssalt, krossat

50 g jäst

2 dl rårivna och avrunna rödbetor

Pensling:

Vatten

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader, i en kastrull. Tillsätt olja, honung och salt och rör om så att allt smälter.

3. Smula jästen i en bunke, häll över vattenblandningen och rör om.

4. Blanda ner mjölblandningen och rödbetorna och rör om noga. Knåda degen väl, med degkrok eller för hand på bakbordet. Strö över lite dinkelmjöl och låt jäsa 30–40 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i tre delar och varje del i sex bitar. Trilla till runda bullar med mjölade händer. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

7. Pensla med lite vatten och grädda bröden mitt i ugnen, 10–15 minuter.

8. Låt svalna på galler under bakduk. Avnjut med lite smör eller färskost och ett gott grönt te!