Dinkel – ett kanonkorn

Uppdaterad 2014-01-28 | Publicerad 2014-01-27

Dinkel är ett återupptäckt sädeskorn som odlades i Sverige redan på sten­åldern. Sandvete, gammelvete och spelt är andra namn på dinkelvetet som sedan några år tagit sig tillbaka till svenska mat­varuaffärer via hälsokostbutikerna. Dinkelkornet har ett mycket tätt skal som tas bort innan det mals till olika sorters flingor och mjöl. Dinkel innehåller gluten precis som vanligt vete, men tack vare det täta skalet på utsidan är själva kornet mjukare. Det kan upplevas som mer lättsmält för den som har känslig mage.

Dinkel innehåller nästan dubbelt så mycket protein som vanligt vete, men även mer B-vitamin, fibrer och mineraler. Det smakar fyll­igare och rundare än vanligt vetemjöl och går att äta och använda på i stort sett samma vis som vete. Är du en inbiten bakfantast kan det vara bra att läsa på lite på nätet om dinkels bakegenskaper innan du ger dig i kast med din första limpa eftersom dinkel inte beter sig exakt som klassiskt vete när man bakar.

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln