Så får du med barnen i köket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-01-30

Tv-kocken Pelle Johansson ger sina bästa tips

Ge barnen en slev och låt dem vara med i köket.

Stjärnkocken Pelle Johansson visar hur du kan laga mat med barnen – och bjuder på några fiffiga recept.

Russinen försvinner först in i munnen. Sen kastas nya glatt ner i stekpannan.

Inca, 5, och Agnes, 6 år, har gett fläskgrytan Ferrari en extra touche.

– Att laga mat med barnen ska vara roligt. Då tycker de också om att äta den, säger Pelle Johansson, pappa till Agnes och bonuspappa till Inca.

Pelle är kökschef på restaurang Ulla Winbladh i Stockholm och tv-kock. Han och sambon Kim Dahlin har även skrivit nya prisbelönta kokboken ”I köket med Pelle” som just handlar om att laga mat med barn.

– Gör något kul ihop i stället för att hetsa med snabbmakaroner och falukorv medan ungarna sitter framför Bolibompa, säger de.

Övervaka hela tiden

Som den här kvällen. Då är det full rusch i det minimala köket i centrala Stockholm.

Löken och fläskfilén är redan strimlad – och en ny ingrediens tillkommer. Agnes och Inca

demonstrerar för fotografen hur de skär var sitt äpple i bitar. Agnes har en vass kniv, Inca tar hellre den trubbiga smörkniven i stål. Det funkar också.

Håll in tummen, Agnes, manar Pelle, när knivseggen är farligt nära.

– Använder de vass kniv måste man övervaka – hela tiden.

De ska också känna att det är ett ansvar att få ha den, säger han.

Matlagning är ofta problemet för stressade småbarnsföräldrar. Hur ska man hinna – och orka? Enklare att fixa ihop något själv, tänker man.

– Fast det behöver inte ta längre tid att låta barnen vara med då och då. Det kan i stället bli ett bra tillfälle att prata om vad som hänt under dagen, samtidigt som man förbereder maten tillsammans – och inte bara när man äter den, säger Kim och Pelle.

Prata under tiden

Det är viktigt att barn får känna, lukta och smaka på råvarorna. Då får de en naturlig närhet till maten, tycker de.

– Barn äter ofta inte sådant som de inte vet vad det är. Låt dem knäcka ett ägg, plocka isär ett broccolihuvud, bita i en oskalad potatis – och sedan få känna hur smak och konsistens ändras när det är tillagat. Då blir det inget konstigt.

Agnes gillar till exempel guacamole, men inte avokado.

– Det är röran som är god, säger hon.

Inca tycker om sushi, ”för då får man äta med pinnar”.

– Fisken ska vara fri från ben. Ett måste. Låt barnen lägga den i folie med grönsaker och svamp – och sen få känna doften när de öppnar det färdiga paketet. En given succé.

Ferrarigrytan, då? Jo, den blev klar till slut.

Vad var då roligast?

– Att få äta maten! säger flickorna och springer iväg för att pyssla med sina leksakshästar.

Så får du barnen att vara med i köket

Kökschef och kokboksförfattare

Läs mer:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson