Krispig bönblandning ger dig nya proteiner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-04-15

Bönmosaik med tomater och ruccoladressing

Färdigskivat rostbröd brukar framhållas som civilisationens största landvinning men det är fråga om inte bönor på burk är aningen vassare.

Ruccoladressingen passar bra också till potatissallad och pastasallad. Gör en dubbel laddning när du ändå håller på. Dressingen håller sig ett par veckor i kylen.

Det här behöver du

(4 personer)

röda bönor på burk

vita bönor på burk

kikärtor på burk

4 tomater

1 msk balsamicovinäger

1 lök

50 g ruccola

1 vitlöksklyfta

1 msk fransk senap

1 msk vinäger

1+4 msk olivolja

salt

peppar

din favoritört

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 250 grader.

2. Öppna burkarna med bönor och kikärtor. Häll i en sil och spola av med kallt vatten eller skölj några gånger i burkarna. Det tar bort konservsmaken.

3. Dela tomaterna, salta och peppra. Droppa över 1 msk balsamico och 1 msk olivolja.

4. Ställ halvorna på ett ugnssäkert fat eller en bit aluminiumfolie och baka i ugnen i 20

minuter.

5. Skala och hacka vitlöksklyftan grovt.

6. Lägg vitlöken, ruccolan, senapen , vinägern, salt och peppar i en skål. Mixa till en smet och häll sedan i 4 msk olivolja i omgångar och mixa ihop.

7. Skala löken och skiva tunt.

8. Lägg upp bönorna/kikärtorna på ett stort fat. Drapera den skivade löken över hela härligheten.

9. Ställ ut de ugnsbakade tomaterna runt omkring.

10. Drippa över ruccoladressingen. Slit isär lite basilika, timjan eller salvia och kasta nonchalant över anrättningen.

Gott att dricka till

Som gjort för rödvin:

Outback chase cabernet sauvignon/petit verdot (16470) Australien,

59 kronor.

Jon Hansson