Njut av nybakade scones
Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2007-11-21
Scones är perfekt när du vill få ihop något snabbt till kvällsfikat. Eller med en stor kopp te efter en långpromenad. Men kom ihåg – de är godast nygräddade!
Recept: Kristina Eriksson
Foto: Åsa Dahlgren
Valnöts- och dinkelscones
8 stycken
Scones smaksatta med valnötter är jättegott. Servera gärna philadelphiaost till!
1 dl fullkornsdinkel
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
75 g margarin
2 dl filmjölk
50 g valnötter, grovt hackade
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda fullkornsdinkel, vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt margarin och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner filmjölk och valnötter och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Dela degen i två delar och platta ut varje del till en rund kaka, cirka 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper på en plåt. Om degen är kladdig – ta lite mjöl på handen.
4. Skär ett kors i varje kaka. Grädda i 10–15 minuter. Servera brödet nygräddat.
Choklad- och citronscones
8 stycken
Choklad och citron är gott tillsammans i scones. De här sconesen blir ganska stora, vill du ha fler och lite mindre går det förstås bra att dela degen i fler bitar i stället.
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk strösocker
2 tsk bakpulver
50 g smör eller margarin
75 g mörk choklad
1 msk citronskal, finrivet
1,5 dl mjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, strösocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa.
3. Hacka chokladen grovt. Tillsätt choklad, citronskal och mjölk och rör snabbt ihop till en deg.
4. Rulla ut degen till en rulle. Dela rullen i 8 jämnstora bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 10–15 minuter.
5. Låt sconesen svalna något innan servering.
Ost- och kumminscones
8 stycken
På Nya Zeeland och i England smaksätter man ofta sina scones med riven ost. Jag brukar dessutom tillsätta någon tesked brödkummin.
1 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g margarin
2 dl riven ost, till exempel Västerbottenost
2 tsk brödkummin
2 dl mjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt margarin och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner ost, kummin och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Dela degen i två delar och platta ut varje del till en rund kaka, cirka 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper på en plåt.
4. Skär ett kors i varje kaka. Grädda i 10–15 minuter. Servera bröden nygräddade.
Choklad- och hallonscones
1 6 stycken
4,5–5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl strösocker
50 g smör eller margarin
1 ägg
Knappt 2 dl mjölk
100 g vit choklad
2 dl frysta hallon
16 muffinsformar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda 4,5 dl vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke. Tillsätt smör och finfördela det med fingertopparna eller en gaffel. Tillsätt ägg och mjölk och rör snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl – degen ska vara ganska kladdig.
3. Hacka chokladen grovt. Tillsätt choklad och frysta hallon till degen. Blanda ihop alltsammans snabbt.
4. Placera 16 muffinsformar på en plåt (jag brukar ta dubbla pappersformar för att inte riskera att degen åker ut på plåten). Fördela degen i pappersformarna.
5. Grädda i cirka 10 minuter. Sconesen ska få lite färg.
6. Låt sconesen svalna något innan servering.