Njut av nybakade scones

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2007-11-21

Scones är perfekt när du vill få ihop något snabbt till kvällsfikat. Eller med en stor kopp te efter en lång­promenad. Men kom ihåg – de är godast nygräddade!

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Åsa Dahlgren

Valnöts- och dinkelscones

8 stycken

Scones smaksatta med valnötter är jättegott. Servera gärna philadelphiaost till!

1 dl fullkornsdinkel

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

75 g margarin

2 dl filmjölk

50 g valnötter, grovt hackade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda fullkornsdinkel, vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt margarin och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner filmjölk och valnötter och arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Dela degen i två delar och platta ut varje del till en rund kaka, cirka 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper på en plåt. Om degen är kladdig – ta lite mjöl på handen.

4. Skär ett kors i varje kaka. Grädda i 10–15 minuter. Servera brödet nygräddat.

Choklad- och citronscones

8 stycken

Choklad och citron är gott tillsammans i scones. De här sconesen blir ganska stora, vill du ha fler och lite mindre går det förstås bra att dela degen i fler bitar i stället.

4 dl vetemjöl

1 krm salt

2 msk strösocker

2 tsk bakpulver

50 g smör eller margarin

75 g mörk choklad

1 msk citronskal, finrivet

1,5 dl mjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda vetemjöl, salt, strösocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smör och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa.

3. Hacka chokladen grovt. Tillsätt choklad, citronskal och mjölk och rör snabbt ihop till en deg.

4. Rulla ut degen till en rulle. Dela rullen i 8 jämnstora bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 10–15 minuter.

5. Låt sconesen svalna något innan servering.

Ost- och kumminscones

8 stycken

På Nya Zeeland och i England smaksätter man ofta sina scones med riven ost. Jag brukar dessutom tillsätta någon tesked brödkummin.

1 dl grahamsmjöl

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

50 g margarin

2 dl riven ost, till exempel Västerbottenost

2 tsk brödkummin

2 dl mjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt margarin och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa. Rör ner ost, kummin och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Dela degen i två delar och platta ut varje del till en rund kaka, cirka 15 cm i diameter, på ett bakplåtspapper på en plåt.

4. Skär ett kors i varje kaka. Grädda i 10–15 minuter. Servera bröden nygräddade.

Choklad- och hallonscones

1 6 stycken

4,5–5 dl vetemjöl

1 krm salt

2 tsk bakpulver

0,5 dl strösocker

50 g smör eller margarin

1 ägg

Knappt 2 dl mjölk

100 g vit choklad

2 dl frysta hallon

16 muffinsformar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda 4,5 dl vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke. Tillsätt smör och finfördela det med fingertopparna eller en gaffel. Tillsätt ägg och mjölk och rör snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl – degen ska vara ganska kladdig.

3. Hacka chokladen grovt. Tillsätt choklad och frysta hallon till degen. Blanda ihop alltsammans snabbt.

4. Placera 16 muffinsformar på en plåt (jag brukar ta dubbla pappersformar för att inte riskera att degen åker ut på plåten). Fördela degen i pappersformarna.

5. Grädda i cirka 10 minuter. Sconesen ska få lite färg.

6. Låt sconesen svalna något innan servering.