Hur gör jag gåsmiddagen?

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2006-11-07

Hej Jon

Jag skall laga gåsmiddag till 7 personer.

Hur gör jag en god buljong på skrovet?

Vilken kärntemperatur skall köttet ha när det är klart?

Vilken ungstemperatur är att föredra? Jag brukar ligga på 200 grader i ca 2 timmar och 10 minuter.

De gäss jag köpt förr om åren brukar ligga på 5-6kg. Jag använder stekpåse och fyller gåsen med sviskon, äpple, lever, kräva och hjärta. Jag gnider den utvändigt med citron och salt.

Tacksam för svar

Hans Andersson

Hej Hans!

Buljongen: Dela skrovet i mindre bitar. Lägg i en kastrull, täck med vatten, koka några minuter och skumma ordentligt.

Lägg sopprotsaker delade i bitar plus en vitlöksklyfta, några lagerblad, lite timjan, persiljestjälkar och 6 vitpepparkorn. Salta en smula. Sjud sedan med locket på glänt i 3 timmar. Skumma då och då och häll i mer vatten om skrovet börjar titta upp ovanför ytan.

Sila buljongen och kyl den snabbt. Plocka sedan bort fettkakan som bildas när buljongen är kall. Vill du ha en starkare bulöjong får du koka ihop den ytterligare. Smaka av med salt.

Du kan också göra sås på halsen, vingarna och inälvorna. (Skär i små bitar, bryn med lök och morot. Puttra sedan med kryddor i lite vatten medan gåsen är i ugnen.)

Eller så använder du kycklingfond på flaska. Inte så tokigt.

200 grader i ugnen blir bra. Ta ut fågeln när termometern visar 66–67 grader så fortsätter den stiga till cirka 70.

Har inte prövat att steka gås i påse men jag skulle nog ta fågeln ur påsen och avsluta med att steka den med öppen lucka några minuter för att få skinnet torrt och knaprigt.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson