Lammstek

Uppdaterad 2019-04-02 | Publicerad 2002-12-16

Försök hitta en lammstek med ben. De blir av någon anledning godare än de utan. Men be kötthandlaren att såga benet så att den går in i ugnen. Investera också i en stektermometer, ett ovärderligt hjälpmedel.

Ingredienser

1 lammstek med ben på minst 2 kg

1 citron

3 vitlöksklyftor

1 tsk rosmarin

1 tsk timjan

salt

peppar

Så här gör du:

1. Sätt igång ugnen på 175 grader. Ta ut ugnsgallret.

2. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i fem sex bitar på längden.

3. Stick små jack i lammsteken med en vass kniv och peta ner vitlöksbitarna.

4. Dela citronen och gnid in lammsteken med ena eller båda halvorna.

5. Blanda salt, peppar, rosmarin och timjan på ett fat. Klappa in lammsteken med kryddorna.

6. Stick in stektermometern så att spetsen hamnar mitt i tjockaste delen på steken och inte vid något ben. (Ben leder värme bra och temperaturen blir missvisande.)

7. Lägg steken på gallret och sätt in mitt i ugnen. Ställ en långpanna med lite vatten i under steken för att fånga upp droppet.

8. Steken behöver omkring två timmar i ugnen, det beror på hur stor den är. Den är klar när termometern visar 67 grader.

9. Svep steken i folie och låt vila en kvart innan du skär upp den. Temperaturen fortsätter då stiga till cirka 70 grader och köttet blir lätt rosa. Dessutom blöder inte köttet så mycket köttsaft om det får vila en stund. Vill du ha genomstekt, vänta till 72 grader innan du tar ut den.