Heta spjäll

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-16

Prova dig fram till hur mycket pepparstyrka du tål – den här varianten blir ”medelhet”.

Ingredienser

1 kg tjocka revbensspjäll

Marinad

1 msk sesamolja

1 tsk färsk riven ingefära

3 vitlöksklyftor, pressade

1 msk soja

1 msk matlagningsvin

1/2 tsk salt

1/2 tsk mald kryddnejlika

1/2 tsk mald kanel

1 msk sambal oelek eller motsvarande stark pepparsås

1 msk honung

Garnering

Lägg på citroner eller lime och färsk koriander, eller persilja

Så här gör du:

1. Blanda marinaden av olja, ingefära, vitlök, soja, vin, salt, nejlika, kanel, sambal oelek och honung.

2. Stoppa spjällbitarna i en plastpåse.

3. Häll på marinaden och se till att den täcker allt kött.

4. Ställ köttet i kylskåpet i minst tre timmar. Har du tid så blir det allra godast om spjällen får marinera ett dygn.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Lägg kött och marinad i en ugnsäker form och stoppa in det hela i ugnen.

7. Stek i 60–90 minuter, vänd och pensla bitarna ofta.

8. Servera med strimlat skal och klyftor av citron eller lime. Har du färsk koriander eller persilja är det också fint som garnering.

Recept