Exotisk påsk med Laleh Maghonaki

Uppdaterad 2017-03-14 | Publicerad 2008-03-18

"Maten ska vara vacker!"

Visste ni att perserna firat nyår på samma datum som den kristna skärtorsdagen i 2?500 år? Med äggmålande små barn och hela kitet!

Laleh Maghonaki.

Vi lät iranskättade Laleh Maghonaki komponera en påsk-nyårscombo som passar för alla med smak för exotism och spännande kulturer.

I år finns extra stor anledning att överraska med en persisk meny på påskafton eftersom denna sammanfaller med det iranska nyåret.

För iranierna innebär nyårsfirandet tretton dagar av fest och frossa i god mat. Laleh Maghonaki har låtit fantasin flöda och blandar det traditionella persiska köket med inslag av lite skandinavisk touch:

–?Jag har lagt till lite blåbär i efterrätten. Det har vi inte i Iran, säger hon.

Annars är det saffran, saffran och åter saffran som gäller i det forna hemlandet. Detta tillsammans med de populära kryddorna dill, persilja och koriander. Saffran ligger som bas även i Laleh Maghonakis huvudrätt där kycklingen får sällskap av en nyuppfunnen sås för att inte bli torr. Och glöm inte att garnera!

–?Det är mycket viktigt att maten ser vacker ut, säger hon.

Förrätt: Örtomelett

4 personer

1 dl persilja

1 dl koriander

1 dl purjolök

1 dl färsk spenat

5 ägg

1/2 dl valnötter

1 msk torkade berberisbär eller tranbär

1/2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

3 msk olja

Så här gör du:

1. Hacka örter, lök och spenat. Blanda med ägg, valnötter, torkade bär och kryddor.

2. Smörj en form med olja, häll i smeten och grädda i ugnen i 25—30 minuter i 200 grader, eller stek omeletten på medelvärme i en stekpanna tills den får fin färg eller häll en matsked av blandningen i muffinsformplattan och få små runda, fina örtomeletter.

Huvudrätt: Saffransmarinerad kyckling med örtris och saffranssås

4 personer

Saffranskyckling:

400 g kycklingfilé

1 påse saffran löst i 1 dl varmt vatten

1 tsk grillkrydda

1 tsk salt

Saften av en citron

3 msk olja

Gör så här:

1. Skär kycklingfiléerna i bitar och marinera cirka 30 minuter i saffransvattnet. Tillsätt kryddor, salt och olja.

2. Trä upp på blötlagda grillspett och grilla i ugnen, cirka 30 minuter i 200 grader.

Saffranssås:

1 tsk curry

1 msk smör till stekning

1 dl mjölk

3 dl kycklingbuljong

2 msk crème fraiche (gärna med saffransmak)

1—2 vitlöksklyftor

1 msk ljus majsenaredning

Gör så här:

1. Fräs curryn i lite smör. Häll i mjölk, buljong och crème fraiche. Pressa i vitlök.

2. Låt koka ett par minuter under omrörning, tillsätt majsenaredning.

3. Låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar en aning.

Dryckestips!

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Giancarlo Ceci Chardonnay, Italien, 32151, 70 kr

Helheten rymmer rund syra med mogen gul frukt, krita och vanilj. Ekfaten är tydliga med smöriga inslag. Klarar smakrika rätter av fisk och kyckling.

Huvudrätt: Örtris med saffran

4 personer

1 1/2 liter vatten

4 dl basmatiris

1 1/2 dl örter, dill, persilja och koriander

1 tsk curry

2 tsk salt

3 msk olja

3 msk vatten

2 dl cornflakes

Saffran

Gör så här:

1. Koka upp vattnet. Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 2 liter.

2. Lägg riset i det kokande vattnet tillsammans med kryddor, örter och salt.

3. Låt koka i 5–8 minuter och häll sedan bort vattnet genom ett durkslag.

4. Häll i olja och vatten i botten av en teflonkastrull. Lägg i cornflakes så att det täcker botten.

5. Häll det avrunna riset i kastrullen och låt ångkoka på mycket svag värme i cirka 25 minuter.

6. Vänd sedan upp riset på ett stort fat. Cornflakesen blir till en gyllengul skorpa ovanpå riset.

7. Blanda lite av riset med en nypa saffran och garnera med vacker form.

Dryckestips!

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Good Hope Chenin Blanc, Sydafrika, 97969, 69 kr

Härligt aromatisk doft med toner av melon, citrus, kryddor och vanilj, smaken är balanserad med bitterhet och frisk syra. Gott till kryddiga rätter.

Efterrätt: Fruktsallad med paradisfrukter

4 personer

1 granatäpple

1 mango

En halv melon

1 kiwi

10 st vindruvor, björnbär och blåbär

1 msk hackade pistaschnötter

Gör så här:

Blanda alla frukter och servera med vaniljvisp och garnera med hackade pistaschnötter.

Dryckestips!

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Château Menota, Frankrike, 4087, 69 kr

Mängder av torkad aprikos och fräscha blommor präglar doften, smaken är söt och kryddig med persika och aprikos i fokus. Fräscht till fruktsallad och vanilj.

Följ ämnen i artikeln