Rock n´ rull i det gröna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-28

Rock n´ rull i det gröna

De här rullarna är en slags korsning mellan sushi och wraps. Behändiga att plocka med nypan.

Recepten är uttänkta så att om man gör två av dem och lägger till en dessert så blir fyra personer mätta och nöjda.

Recept: Jon Hansson

1. Rostbiff med potatissallad

400 g potatis

2 dl vispgrädde

3 msk färsk salvia, hackad

4 msk kapris

200 g rostbiff, färdiggrillad

1 dl rostad lök

Salt

Peppar

Gör så här:

Skala och koka potatisen mjuk.

Hacka salvian.

Mosa ihop den kokta potatisen med grädden. Det kan få bli ett rätt grovt mos.

Vänd ner salvian och kaprisen. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ut ett stort ark plastfilm. Lägg sedan ut rostbiffsskivor på arket så att du täcker en yta stor som ett A4-papper. Gör sedan en rulle av rostbiffen med potatismoset som fyllning.

Rulla in rullen i aluminiumfolie och dra ihop rätt hårt som en smällkaramell. Lägg i kylen. Gör fler rullar så långt rostbiffen och potatisen räcker.

Ta fram rullarna när det är dags att dra på picknick, ta av folien och plastfilmen. Skär i sushistora bitar (cirka 3 cm tjocka). Eller så tar du med kniv och skärbräda på picknicken och skär bitarna på plats.

Dippa i den rostade löken.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 30 min + 1 timme i kyl.

Pris: Cirka 60 kr.

2.Lufttorkad skinka med sparris

Ett enkelt och gott recept som jag knyckt av Norbert Lang på restaurang Paul & Norbert i Stockholm.

300 g grön sparris

4 msk hackade färska kryddörter, till exempel basilika, persilja, timjan och/eller gräslök

150 g färskost

100 g lufttorkad skinka

1 liten vitlöksklyfta

1/2 citron

Salt

Vitpeppar

Gör så här:

Ansa, skala och koka sparrisen mjuk. (Håll koll – den ska inte bli sladdrig.)

Hacka kryddörterna och blanda med sparrisen. Smaka av med pressad vitlök, pressad citron, salt och vitpeppar.

Lägg skinkan på plasten. Bred på ett tunt lager örtost och rulla in några sparrisar. Fortsätt på samma sätt med resten av sparrisarna. Rullarna går att förvara något dygn invirade i plastfilmen i kylskåp.

Skär upp sparrisrullarna i bitar på 4–5 cm.

Ta bort plasten och servera.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 20 min + 1 timme i kyl.

Pris: Cirka 65 kr.

3. Bulgurrullar

2 portioner bulgur

400 g stora vita bönor, på burk eller tetra

4 msk persilja, hackad

2 msk hackad färsk timjan, eller 1 tsk torkad

1/2 rödlök

100 g fetaost

100 g hackade oliver (finns färdigt på burk eller köp hela och hacka)

2 msk olivolja

1/2 citron

4 flak mjukt tunnbröd

Smör

Salt

Peppar

Gör så här:

Koka bulguren.

Spola av bönorna med kallt vatten. Låt rinna av.

Hacka persiljan och timjanen, skala och hacka rödlöken fint.

Smula fetaosten i bitar och hacka oliverna om de är hela.

Mosa de vita bönorna med en gaffel.

Vänd ihop bulguren lite försiktigt med bönmoset tillsammans med persiljan, timjanen, rödlöken, fetaosten, olivhacket och olivoljan. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Rulla in blandningen i tunnbröden. ”Limma” ihop rullen med lite smör på änden av tunnbrödsarket. Vira in i folie och dra ihop hårt som en smällkaramell.

Rullarna håller ett par dygn i kylen.

Ta av folien och skär i 4–5 cm bitar när det är dags att dra på picknick eller när det är dags att äta – om du tar med kniv och skärbräda.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 30 min + 1 timme i kyl.

Pris: Cirka 65 kr.

4. Laxrullar

6 medelstora kokta potatisar

2 dm gurka

1 tsk socker

1 tsk salt

Vitpeppar

2 msk vitvins- eller äppelcidervinäger

4 msk dill, hackad

2 dl crème fraiche

2 msk senap

200 g kallrökt lax

4 msk gräslök, hackad

Gör så här:

Koka potatisen om du inte redan har överbliven kokt. Skär i små bitar, typ mockasocker.

Skala gurkan, dela på längden och gröp ur kärnorna med en tesked. Skär fruktköttet i 2 dm stavar.

Lägg ut på ett stort fat. Strö över socker, salt och vitpeppar. Droppa över vinägern. Låt stå minst 15 minuter. Vänd stavarna i halvtid.

Hacka dillen.

Blanda potatisbitarna med crème fraichen, senapen och dillen i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ut ett stort ark plastfilm. Lägg ut laxskivor på arket så att du täcker en yta stor som ett A4-papper. Gör sedan en rulle av laxen med potatisröran som fyllning och ett par gurkstavar i mitten.

Rulla in rullen i aluminiumfolie och dra ihop rätt hårt som en smällkaramell. Lägg i kylen. Här håller den sig något dygn. Gör fler rullar så långt laxen och potatisröran räcker.

Ta fram rullarna när det är dags att dra på picknick, ta av folien och plastfilmen. Skär i sushistora bitar (cirka 3 cm tjocka).

Hacka gräslöken fint och dutta

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 40 min + 1 timme i kyl.

Pris: Cirka 75 kr.