"Man måste krydda sina grönsaker"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-28

Tv-kocken Sara Begner är den gröna matens förkämpe. Men hon tvingar inte barnen att äta linsgryta.

Tv-kocken Sara Begner, aktuell med programmet ”Saras kök”, erkänner att hon en gång i tiden var lite jobbig. Hon ville att alla i hela världen skulle förstå hur viktigt det är att äta grönsaker.

– Jag blev frälst för tio år sedan när jag utbildade mig till näringsterapeut. Och jag ville frälsa alla andra! Nu försöker jag i stället visa att det finns hälsosamma alternativ och att du kan göra enkla förändringar i din vardag för att äta nyttigare.

Sara lever som hon lär

I Sara Begners arbetskök i Sundbyberg syns tecken på att hon lever som hon lär. Färska örter trängs med stora påsar naturella cashewnötter och burkar med torkad frukt.

Vissa tycker att tjatet om grönt är onödigt hurtigt, men Sara Begner har det i blodet.

– Jag har alltid varit sån här. Redan som liten tyckte jag att det var godare med frukt än godis.

Varför tror du att så många tycker illa om grönsaker?

– För att de har ätit för mycket bajsluktande broccoli, majs på burk och kylskåpskalla tomater. Jag förstår att man inte gillar grönsaker då. Man måste krydda sina grönsaker. Släng på lite flingsalt och örter, sen är du hemma.

Låt barnen välja själv

Men om det är svårt att få vuxna att äta palsternacka och spenat, så är det en ännu större utmaning med barnen.

– Jag vet hur det är när de inte vill äta, jag har själv världens kräsnaste barn. Men jag tycker att de ska nöja sig med det som finns på bordet. Och gillar mina barn inte maten så kan de äta knäckebröd och bregott, det finns alltid.

Hon ger också rådet att låta barnen följa med till affären och välja ut en grönsak som de gillar.

För att kunna laga god, grön mat tipsar Sara Begner om att man bör fylla skafferiet med kryddor som ingefära, vitlök, chili och sambal oelek.

– Men den bästa vägen till bra kost är att inte köpa hem sånt som du inte vill äta. Finns det halvfabrikat i kylen eller godis i skåpen så kommer du garanterat att äta det, säger hon.

Laga Saras enkla vardagsmat

4 frågor till Sara Begner:

Maria André