Detoxa din kyl

Publicerad 2014-01-17

Visa upp maten och du ska se att den försvinner snabbt.

Hjälp våren på traven, frosta av kylskåpet och fyll det med färg. Tänk på att ett hälsosamt liv börjar i köket.

Så satsa på smarta nyttigheter och ta steget mot ett enklare och friskare liv!

Panikhungern kommer smygande. Dina hälsosamma matplaner kastas omkull och du slänger i dig det snabbaste du kan få tag på. Känner du igen dig? En kurrande mage har förmågan att nästan alltid vinna över våra ursprungliga avsikter.

Så varför inte göra dig själv en tjänst och se till att ha en kyl full av snabb och nyttig mat?

Stjärnorna får en hjälpande hand

Skådespelerskan Lisa Rinna hör till en av Kathys kända kunder.

Hollywoodtränaren och dietisten Kathy ­Kaehler har blivit känd för sin matplaneringssuccé ”Sunday setup”. Hon tipsar om att man varje söndag ska planera veckans meny och fylla kylen med lättillgänglig och nyttig mat som gör matlagningen och snacksandet enkelt, väldigt snabbt och, framför allt, hälsosamt.

Hon har bland annat gjort om kylskåpet hos familjen Kardashian och kändisar som Vanessa Hudgens, Lisa Rinna, Rebecca Romijn och Amber Valetta är alla fans av att komma hem till ett uppstyrt kylskåp.

– Kylen är det första stället man går till när man är hungrig, så jag tycker att alla borde prioritera att ladda den med mer hälsosamma alternativ. De flesta av mina nya kunder brukar säga att de har ätit mer grönsaker än de någonsin har gjort tidigare, säger Kathy.

Låt maten komma till dig

I stället för att stressa till affären varje dag efter jobbet råder Kathy oss att planera för en vecka i taget och göra det till en rutin att alltid ha kylen full av färgstarka grönsaker och nyttig mat som ber om att få ätas. Grönsaker som tidigare ruttnat bort i svalen ska enligt Kathy läggas synligt, gärna prydligt skurna i glas- eller plastlådor. 

– Man kommer att se hur sin relation till mat förändras, många av oss har tappat vår närhet till mat och äter ofta något snabbt som vi inte vet var det kommer ifrån. Visst kan man köpa sin mat redan sköljd och skuren, men då tycker jag att man ska fråga sig: Vem har skurit upp den, var någonstans och hur länge sen var det? säger Kathy.

KÖP HEM…

Mörka bladgrönsaker

Handla alltid hem de supernyttiga grönsakerna spenat och grönkål. Bra i smoothies och sallader!

Ägg

Kathy älskar att ha kokta ägg färdiga i kylen eftersom de är så lätta att ta med.

– Ett billigt snack på väg till gymmet, att lägga på mackan eller i salladen, säger Kathy.

Quinoa och råris

Slipp långa koktider när du vill ha tid över till annat.

– I går kväll kokade jag några portioner råris och quinoa, vilket är jättebra att ha redo när du kommer hem hungrig. Lägg i en nyttig sallad så har du mat på några minuter, tipsar Kathy.

Kyckling

Grilla eller stek flera kycklingbröst på en gång. Skiva upp i lätt­hanterliga skivor och ät det du vill ha, frys in resten så har du redo till flera måltider.

Färgstarka grönsaker

Handla hem färgstarka grönsaker och frukter.

– Jag gillar att ha rödkål och tomater hemma. Rödkål är fullt av bra antioxidanter och fibrer.

Sötpotatis

Kathy tipsar om att ha A-vitaminrik sötpotatis redo för ett snabbt och nyttigt snacks.

– Baka den i ugnen tills den är krispig på utsidan. Toppa med lite avokado, grillad kyckling och skivad rostad mandel. Det är enkelt, gott och mättande. 

KATHYS KYLSKÅPSTIPS

1) Rensa ut

Reducera behandlad mat och ta bort det med lång hållbarhetstid. Maten ska helst vara nära sitt naturliga tillstånd.

2) Organisera

Skriv inköpslistor och storhandla på helgen. Det här är till för att göra det mer bekvämt för dig de dagar då du inte har tid.

3) Skölj, skär upp och lägg synligt

I stället för att bara stoppa undan det du just handlat och glömma bort det – skölj och skär upp det du handlat och lägg det synligt i kylen. Då kommer du att äta färsk och nyttig mat hela veckan. Grönsakerna kan du snabbt slänga ner i en wok.

4) Lättillgängliga snacks

Kathy gillar att ha snacks som cashewnötter och mandlar framme på köksbänken i väl synliga glasburkar i stället för i påsar i skåpen. Det du ser äter du.

JENNY THORELL

Följ ämnen i artikeln