Lammbullar med mandelsås

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-16

Ingredienser

1 dl sötmandel

2 tsk riven färsk ingefära

5 vitlöksklyftor

4 msk olja

2 finhackade lökar

0,5 tsk kryddnejlika

0,5 tsk kanel

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk chilipeppar

0,5 tsk mald koriander

0,5 tsk kardemumma

1 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

2 dl vatten

2 dl grädde

salt

600 g lammfärs

2 vitlöksklyftor, pressade

1 liten lök, riktigt fint hackad

0,5 tsk garam masala

1 tsk spiskummin

0,5 tsk paprikapulver

1,5 tsk salt

1 ägg

1 kruka färsk koriander

rivet skal från 1 citron

Så här gör du:

1. Skålla och skala mandeln. Kör mandel, ingefära och vitlök i en mixer till en slät smet.

2. Värm oljan i en stor stekpanna, fräs lök, kryddnejlika och kanel tills allt får färg.

3. Blanda i mandelsmeten, kryddnejlika, kanel, spiskummin, chilipeppar, mald koriander, garam masala, salt efter smak. Rör i vattnet och låt det koka sakta under lock i en halvtimme.

4. Blanda under tiden lammfärsen med löken, hälften av den färska koriandern, garam masalan, spiskumminet, paprikan, vitlöken, citronskalet, saltet och svartpepparn.

5. Rulla till pingpongbollsstora köttbullar och stek dem i omgångar några minuter i en varm panna.

6. Lägg över köttbullarna i pannan med mandelsås och låt allt koka sakta under lock i ytterligare 15 minuter.

7. Späd såsen med lite vatten om den tjocknar för mycket. Skeda bort överflödig olja och häll på grädden. Låt det koka sakta några minuter.

9. Strö resten av den hackade färska koriandern över bullarna strax innan serveringen.

Tips

Torra malda kryddor förlorar snabbt sin doft och smak om du inte förvarar dem i burkar med tättslutande lock. Eftersom vi i Sverige ännu inte använder garam masala, mald koriander, kryddnejlika och liknande varje dag kan det hända att dina kryddor förlorat det mesta av sina krafter. Då får du öka dosen – eller helst köpa nya.

Recept