Varför är ölet så gott i Prag?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-13

Jag är ofta i Prag och passar då på att besöka lite olika pubar där tycker jag att ölen smakar extra gott. Kan detta bero på den stora omsättningen? Tappkranen rinner nästan för jämnan.

Eller finns det någon annan förklaring att samma fatöl kan skilja så mycket i smak mellan Sverige och Tjeckien?

Svar: Ja, omsättningen spelar en viktig roll – stor åtgång gör att nytt öl ständigt fylls på. Och just färskheten är avgörande för fatöl. Närheten till bryggerierna runt Prag hjälper till att hålla ölet ständigt purfärskt. I Prag vårdar man också sina fatölsanläggningar med ständiga genomspolningar och rengöringar.

Sedan tillkommer naturligtvis atmosfären som sätter den där lilla extra kryddan till ölsmaken. Men det finns utmärkta tjeckiska ölkrogar i Sverige – prova Soldaten Svejk i Stockholm, där smakar ölet som i Prag. Nästan.

Följ ämnen i artikeln