Värmande gratäng

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-21

Gratängen kräver ett par enkla handgrepp men du blir rikligt belönad.

Det här behöver du

Purjogratängen blir en hel måltid om du stöttar med bröd och en sallad.

(4 personer)

4 medelstora purjolökar

150 g tunt skivad serranoskinka, annan lufttorkad skinka eller vanlig rökt

skinka

100 g Västerbotten eller lagrad grevé

2 dl vispgrädde

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 175 grader.

2. Koka upp en liter vatten i en kastrull.

3. Ansa och skölj purjolökarna. Dela dem så att du får 8 decimeterlånga bitar av det vita på purjon.

4. Koka de åtta bitarna i 10 minuter i vattnet.

5. Hacka hälften av skinkan smått och dela resten av skinkskivorna i tre delar.

6. Riv hälften av osten och skär andra hälften i tunna skivor

7. Blanda skinkhack och riven ost med 2 msk grädde i en skål.

8. Dela de kokta purjobitarna på längden men skär bara ner till hälften. Ta ut de inre bladen så att du får en ficka att stoppa fyllning i. Hacka bladen du tog bort och blanda med skink- och oströran.

9. Häll 1 msk av grädden i en ugnssäker form som rätt tajt rymmer purjobitarna i ett lager.

10. Fyll purjobitarna med skink-, ost- och lökhacket.

11. Lägg i formen, häll över all grädde som är kvar och peppra.

12. Baka 10 minuter i ugnen.

13. Ta ut och lägg på skinkbitarna och ostskivorna. Stoppa in i ugnen och baka ytterligare 10 minuter. Servera med bröd och en tomatsallad.

Gott att dricka till

Ost, lök och lufttorkad skinka, som gjort för ett rödvin:

El Coto crianza (12670) Spanien, 69 kronor.

Vego-varianten

Byt ut skinkan mot något annat salt och gott - getost och/eller hackade oliver.

Ekonomitipset

Strimla och koka överbliven purjo med fem potatisar och en buljongtärning. Mosa och späd till lagom soppig konsistens. Smaka av med salt och peppar och runda av soppan med 1 dl vispgrädde eller crème fraiche.

Purjogratäng med lufttorkad skinka

Jon Hansson