Hur rå ska tonfisken vara?

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2006-02-22

Hej,

Jag har hört att man ska skära tonfiskfiléer i tjocka skivor och bara steka dem på ytan och lämna en rå kärna i mitten, för att de inte ska bli torra. Jag tycker dock att det känns lite läskigt att äta rå fisk.

Hur råa ska de vara i mitten egentligen?

Hälsningar// Josefin

Hej Josefin!

Om tonfisken är riktigt bra – kolla med din fiskhandlare – så går den att äta rå som sushi eller sashimi. Då tycker jag att det blir godast om man bara bryner den hastigt runt om och lämnar en stor kärna rå eller halvrå.

Tycker du att rå fisk är läskigt så steker du givetvis längre tid, samma med tonfisk som inte håller toppkvalitet. Men stek bara tills fiskköttet precis nästan ogenomskinligt annars blir tonfisken torr och tråkig, som den på burk. Du kan använda stektermometer om du tillagar tjockare bitar. Fisken är klar vid 50 graders innertemperatur.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson