Skeda upp en buffé till påsk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-24

Nyaste sättet att servera påskmaten – på en sked! Lite disk, lagom stora smakbitar och framför allt en stor överraskning för dina gäster.

Så här gör du skedbuffén:

Ansjovis och ägg

6 personer

4 hårdkokta ägg

100 g ansjovisfiléer

2 msk majonnäs

Lite gräslök

1. Hacka ägg, ansjovis och

gräslök. Blanda i majonnäs.

Löjrom och rödlök

6 personer

180 g löjrom

Rödlök i strimlor

1. Fördela löjrommen på skedarna

och garnera med rödlök.

Lax och dill

6 personer

300 g lax

1 limefrukt

1 tsk salt

2 tsk socker

Dill

1. Skär laxen i små tärningar.

2. Strö över salt och socker.

3. Riv skalet av limefrukten och pressa den, blanda med laxen.

4. Låt stå 2 timmar i kylen.

5. Hacka dill och blanda i.

Lime och yoghurt

6 personer

2 st lime

6 dl vaniljyoghurt

(Honung)

1. Häll vaniljyoghurt i kaffefilter stående i en sil och låt rinna av i cirka 6 timmar eller över natten. Riv skalet av limefrukten och pressa den.

2. Blanda med den yoghurt som är kvar i kaffefiltret. Smaksätt eventuellt med socker eller honung.

Kyckling och saffran

6 personer

300 g kycklingfilé

1 liten morot

1/2 g saffran

2 dl hönsbuljong

2 msk äppelcidervinäger

1. Skär kycklingen i portionsbitar.

2. Koka upp buljong och saffran och salta. Skala och tärna moroten. Lägg

i kycklingen samt morot och låt sjuda tills kycklingen är klar, cirka 5 min.

Tomat och sparris

6 personer

6 sparris

5 dl tomatjuice

2 msk rödvinsvinäger

1 gelatinblad

1 tsk torkad basilika

1 dl vispgrädde

1. Koka tomatjuicen med basilika och vinäger tills 2 dl återstår. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem mjukna. Blanda gelatinet med tomatjuicen tills gelatinet har löst sig.

2. Sila och låt svalna.Vispa grädden.

3. Vänd i grädden i den kalla (ej stela) tomatjuicen.

4. Salta och peppra.

5. Låt stelna i kylskåp cirka 2 timmar

före användning.

6. Koka sparris i saltat vatten och kyl av snabbt.

Sill och potatis

6 personer

3 kalla kokta potatisar

2 matjessillfiléer

Gräddfil

Gräslök

1. Skiva potatisen.

2. Garnera med sill, gräddfil och

gräslök.

Lamm och vitlök

6 personer

300 g lammracks med ben

2–3 st vitlöksklyftor

1 dl crème fraiche

1. Salta och peppra lammet. Bryn och stek i ugn 130 grader i 25 minuter tills innertemperaturen är 59 grader.

2. Rosta vitlöksklyftorna i stekpanna tills dessa blivit gyllenbruna och mjuka. Finhacka den rostade vitlöken och blanda med crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar.

Nässlor och bröd

6 personer

100 g nässlor

1 hackad liten gul lök

4 dl grönsaks- eller hönsbuljong

1 dl grädde

1 dl mjölk

Lämpligt bröd

1. Förväll nässlorna i saltat vatten. Kyl och hacka fint.

2. Fräs löken i kastrull utan att den tar färg.

3. Tillsätt buljong, grädde samt mjölk och koka 10–15 minuter.

4. Mixa nässlorna tillsammans med buljongen till en slät soppa och smaksätt med salt och peppar.

Chèvreost och valnötter

6 personer

150 g manchego eller chèvreost

10–15 valnötskärnor

1 msk honung

1. Rosta valnötter med olja i stekpanna tills de får fin färg.

2. Tillsätt honung och ta bort stekpannan från värmen.

3. Lägg upp osten och fördela nötter på denna.

Chatarina Sayah