Vann ”Kockarnas kamp” – i sista sekunden

Sista poängen gav Jacob Holmström segern i TV4-tävlingen

Allt avgjordes i sista sekunden.

Trots pastarätter och rättikehackning med förbundna ögon nådde Jacob Holmström målet: att vinna ”Kockarnas kamp”.

– Jag är så jävla glad, jag har slitit i många veckor, sa han i programmet.

Han växte upp bland kastruller och såsslevar i köket på pappa Stefans restaurang hemma i Halmstad. Där blev kockar och serveringspersonal som äldre syskon till Jacob. Men det var inte självklart att han själv skulle ställa sig vid spisen.

– Jag tvekade länge, men eftersom jag var en bit på väg så kände jag att det var en linje som jag skulle klara av. Det kommer alltid att finnas behov av kockar och jag har alltid varit ”hands on” och velat jobba med ett hantverksyrke. Köket är en rolig miljö att vara i och jag har alltid trivts där, säger Jacob Holmström, 39.

Med en diger lista över utmärkelser, som exempelvis två Michelinstjärnor till hans Gastrologik, är det näppeligen något han ångrar.

I kockfinalen ställdes han mot Jessie Sommarström i ladan vid Tosterups slott på Österlen. Det var jämnt länge, men till slut blev ställningen 17-15 i Jacobs favör.

 Jessie Sommarström  och Jacob Holmström i finalen av ”Kockarnas kamp”.
Jessie Sommarström och Jacob Holmström i finalen av ”Kockarnas kamp”.
Segerjublet.
Segerjublet.

Nu kan han lägga ytterligare ett pris till sin lista.

– Det var spännande. Det var tur att jag knep de där medaljerna i början, annars hade det varit svårt, säger han.

Du hade aldrig tävlat i mat tidigare, har du fått blodad tand nu?

– Nej, men jag respekterar folk som Ludde (Tjörnemo, reds anm.) som viger sitt liv åt att tävla i matlagning. Det är häftigt. Men den energin det tar, jag projicerar nog den på krogen istället. Man skulle kunna säga att det är en tävling där också varje dag.

Vad var roligast?

– Roligast var ju den här kockkollogrejen, att man får hänga med underbara kolleger och vänner i en skyddad verkstad i några veckor. Det var faktiskt befriande och roligt.

Hur ska du fira segern?

– Vi har fått barnvakt så min fru Emelie och jag ska på restaurang och så träffar vi hela gänget på kvällen och det blir lite fest. Det är Jessie som har styrt upp, vi ska titta på sista avsnittet på hennes restaurang. Det ska bli jätteroligt. Hon har bjudit in, så det är nog många som tror att hon kammade hem segern.

Jacob Holmström vann Kockarnas kamp – i sista sekunden, den allra sista poängen avgjorde saken.
Jacob Holmström vann Kockarnas kamp – i sista sekunden, den allra sista poängen avgjorde saken.

Har du något råd att ge någon som vill komma lite längre i sin matlagning?

– Som en amatörkock som vill förbättra sina kunskaper? Jag skulle satsa på fina råvaror, prata med producenter och lär mycket av dem så blir tillagningen enklare. För ju mer man vet om råvaran, desto lättare är det att tillaga den. Och det finns ett kunskapsglapp hos gemene man. Man köper ofta i butik och träffar aldrig producenten. Det är ett råd, att träffa producenten och prata om det man ska tillaga. Typ en gårdsbutik på sommaren eller om man kan köpa kött direkt ifrån en bonde.

Publisert:

LÄS VIDARE