Teater i Mariupol bombad – stod ”BARN” skrivet på marken

Uppdaterad 2022-03-17 | Publicerad 2022-03-16

På marken utanför byggnaden stod ”BARN” skrivet med stora bokstäver.

Nu har ryssarna bombat teatern i Mariupol.

Över 1 000 civila ska ha haft det som gömställe.

En teater och ett badhus har bombats i ukrainska hamnstaden Mariupol.

Omkring 1 000–1 200 människor tros ha befunnit sig i teatern för att söka skydd mot striderna, uppger vice borgmästaren Sergei Orlov för BBC.

På marken utanför byggnaden stod ”BARN” skrivet på ryska i vita versaler för att varna och informera om att civila och barn befann sig där, visar satellitbilder som togs av Maxar Technologies för två dagar sedan.

Men under onsdagen bombades teatern från luften.

”Flygplanet släppte en bomb på byggnaden där flera hundra civila tog skydd. Det är omöjligt att överskåda antalet döda i nuläget, eftersom det fortfarande bombas i området”, skriver lokala myndigheter på Telegram, rapporterar AFP.

Även ett badhus ska ha attackerats under onsdagen, uppger ukrainska parlamentet och Donetsk guvernör Pavlo Kyrylenko på Twitter.

”Barn och gravida kvinnor finns bland de som nu ligger under spillrorna. Bombningarna fortsätter så det är omöjligt att röja bland bråte”, skriver parlamentet.

Hur många som skadats eller dödats är ännu inte bekräftat.

”Det här är ren och skär terrorism. Det är i nuläget omöjligt att avgöra hur många som dött i samband med dessa bombningar”, skriver guvernör Pavlo Kyrylenko.

Bombades från flygplan

Enligt lokala myndigheter pågår fortfarande bombningar i kvarteret.

Vice borgmästare Sergej Orlov uppger för BBC att Ryssland även ska ha bombat en konvoj av civila fordon som evakuerat och var på väg till Zaporizhzhia.

Nästan varje sekund blir ett barn flykting i kriget, enligt Unicef som bedömer att över en miljon barn tvingats fly kriget. Hittills har över tre miljoner människor drivits på flykt, rapporterar AFP.

Mariupol har varit omringat av ryska styrkor sedan början av kriget och drabbas av hårda och omfattande strider. Förra veckan bombades bland annat sjukhus och ryska styrkor uppges ha belägrat ett sjukhus och tagit omkring 400 människor som gisslan.

Stoppat konvoj med förnödenheter

Cirka 400 000 invånare bor vanligtvis i Mariupol. I helgen upprättades den första humanitära korridor som lät flera tusen bilar köra ut ut staden.

På onsdagen anlände 6 500 civila, varav över 2 000 barn, till Zaporizhzhia från Mariupol, rapporterar Kyiv Independent med hänvisning till vice premiärminister Iryna Vereshchuk.

Hundratusentals människor uppskattas fortfarande vara instängda utan mat, vatten och övriga förnödenheter. Under veckan ska Ryssland ha stoppat konvojer lastade med förnödenheter då de försökt köra in i staden.

Tusentals civila uppges ha dött under striderna i Mariupol. Men mörkertalet befaras vara stort och lokala myndigheter uppgav under tisdagen att man tror att dödstalet kan vara tiotusentals.

Ryssland har förnekat onsdagens attacker mot civila. I stället hävdar försvarsministeriet att det är militanta inom ukrainska Azov-bataljonen som bombat civila, rapporterar Reuters med hänvisning till nyhetsbyrån RIA.

Fotnot: De siffror som cirkulerar om döda och skadade i kriget är mycket osäkra och ska tolkas med stor försiktighet.

ANNONS