Så många svenskar oroar sig för kärnvapenkrig

Uppdaterad 2023-02-25 | Publicerad 2023-02-24

4 av 10 svenskar oroar sig för ett kärnvapenkrig i världen.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Det är en hög siffra och jag tycker att det sticker ut, säger Demoskops Pelle Ahlin Olofsson.

Svenska folkets oro har sjunkit sedan krigsutbrottet i Ukraina den 24 februari i fjol.

Men det finns fortfarande hot som som får medborgarna att känna rädsla.

Strax över 4 av 10 svenskar oroar sig för att det ska bli kärnvapenkrig i världen, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Det är en hög siffra och jag tycker att det sticker ut. Det kan ha att göra med diskussionen om kärnvapen har blivit aktuell och för många som inte var med under kalla kriget så är det första gången de måste möta ett scenario som inkluderar kärnvapen, säger Demoskops senior consultant Pelle Ahlin Olofsson.

En trend

Mätningen skiljer sig också mellan kvinnor och män. 30 procent av de tillfrågade männen upplever rädsla medan siffran för kvinnorna är 56 procent.

Varför det skiljer sig mellan män och kvinnor vet man inte, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Men trenden visar sig även i andra orolighetsfrågor.

– Även på frågorna om oron för att kriget ska sprida sig och oron för att Sverige ska bli ockuperade av främmande makt, överlag är det fler kvinnor än män som är oroliga. Det är ett återkommande mönster som vi ser i undersökningar generellt, att kvinnor känner större oro än män, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Vändningen i december

Sammantaget har oron för ett ökat hot från Ryssland minskat från 71 procent vid invasionens inledning till 57 procent. Även oron för att kriget ska sprida sig till fler länder har minskat.

Demoskop har dock sett en vändning i december där oron stigit något igen.

– Generellt är vi inte lika oroliga som vi var direkt efter att kriget inleddes. Vi har sett att oron har minskat och nådde sin botten i december. Men nu har den ökat igen, och detta kan ha att göra med statusen för vår Natoansökan samt att det har varit tal om en ny rysk offensiv.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln