Sydkorea utreder Kim Jong-Uns syster

TT-AFP

Publicerad 2020-07-16

Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong syns på tv i Sydkorea. Arkivbild.

Åklagare i Sydkorea har inlett en utredning av Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong.

Utredningen handlar om sprängningen av det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen i juni.

Stämningen mot Kim Yo-Jong lämnades in av en advokat i Seoul. Han hävdar att sambandskontoret som sprängdes var sydkoreansk egendom och att det renoverats med sydkoreanska pengar, även om det var beläget i Nordkorea.

Nordkorea väntas reagera starkt på beskedet.

Sambandskontoret sprängdes några dagar efter att Kim Yo-Jong sagt att den "värdelösa" byggnaden på den nordkoreanska sidan gränsen snart skulle vara "helt kollapsad".

Nordkorea har upprepade gånger de senaste månaderna fördömt Sydkorea. Bland annat har personliga förolämpningar riktats mot president Moon Jae-In. Före byggnaden sprängdes kom en rad fördömanden på grund av de flygblad som nordkoreanska avhoppare skickat över gränsen, vilket brukar ske med jämna mellanrum.

I vanliga fall skickar avhoppade nordkoreaner ofta mat, dollarsedlar och radioapparater med ballonger över gränsen, men den här gången menar Nordkorea att det rör sig om en ren propagandakampanj.

Nordkorea har varnat sitt grannland med militära åtgärder, men har senare backat från planerna.

Under tidigare år, då stämningen mellan länderna varit bättre, har Kim Yo-Jong rest utomlands och även besökt Sydkorea. Men om hon är försiktigare i sitt resande är det i princip omöjligt för Sydkorea att komma åt henne.