Sexårig flicka tvångsvårdas för kraftig övervikt

Kammarrätten: ”Är ett gränsfall”

Publicerad 2022-11-19

Kammarrätten i Göteborg.

En kraftigt överviktig 6-årig flicka har omhändertagits enligt LVU, efter ett beslut från kammarrätten.

Rätten anser att föräldrarna brustit i omsorgen av flickan och att detta innebär en påtaglig risk för 6-åringens hälsa.

– Hela situationen är helt absurd, säger flickans mamma som kommer att överklaga beslutet.

En kraftigt överviktig 6-årig flicka i Mellansverige har omhändertagits enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Detta enligt ett beslut från kammarrätten.

Beslutet motiveras av att föräldrarna brustit i omsorgen av flickan. De har inte kunnat hjälpa flickan med kosthållningen och nödvändig fysisk aktivitet. Vidare anser rätten att flickan är i behov av vård och att hennes hälsa och utveckling står på spel.

Flickans mamma säger till Aftonbladet att hon och pappan kommer att överklaga domen.

– Hela situationen är helt absurd! Det finns ingen grund till detta. Om vi hade misshandlat våra barn eller gick på droger hade jag förstått beslutet. Men en sådan här sak är inte rätt, säger hon.

– När domen kom snurrade tusen frågor i mitt huvud. Främst kring hur allt skulle bli och vad som skulle hända framåt. Jag kände ångest, stress och rädsla, berättar hon.

Socialstyrelsen samlar in data om LVU-insatser beror på miljö, beteende eller båda.

Experter: Mycket ovanligt

Socialstyrelsen samlar in data om LVU-insatser beror på miljö, beteende eller båda. Det förs däremot ingen statistik över hur många barn som tvångsomhändertas på grund av övervikt till följd av bristande omsorg.

Men flera barnrättsexperter och jurister som Aftonbladet har varit i kontakt säger samma sak – det är mycket ovanligt.

Mattias Almqvist är kammarrättslagman vid kammarätten i Göteborg och har varit med och avgjort i fallet om 6-åringen.

– Jag tror inte att jag har varit med om ett liknande fall där övervikt uppges vara orsak. Men jag vet att frågan bedömts i andra mål, säger han.

Almqvist är företegen kring bakgrunden till beslutet. Stora delar av underlaget är sekretessbelagt.

– Jag kan inte säga mer än det som framgår av domen. Det har funnits ett behov av ett långsiktigt förändringsarbete.

Kammarrätten var splittrad i sitt beslut. Både kammarrättslagmannen och en nämndeman ansåg att det finns ”ett betydande utrymme” för vidare frivilliga insatser.

– Det finns olika intressen att förhålla sig till och det finns en riskbedömning man ska göra. Utifrån de konkreta omständigheter som finns är rätten inte alltid enig i den här typen av bedömningar, säger Almqvist.

Gick upp i vikt efter insats

Det var socialnämnden i 6-åringens hemkommun som ansökte om att flickan skulle omhändertas enligt LVU.

Skälet till ansökan var flickans kraftiga övervikt samt att sjukvården uttryckt en oro för hennes hälsa. 6-åringen och hennes föräldrar hade sedan tidigare fått föräldrastöd som gav goda resultat. Men när hjälpen avslutades ökade flickan kraftigt i vikt igen.

6-åringens mamma berättar att flickan började gå på regelbundna hälsokontroller med anledning av övervikten för snart tre år sedan.

När flickan började förskoleklass tidigare i år började hon regelbundet gå till skolsköterskan för kontroller. Under tiden som familjen hade tät kontakt med sjukvården fick de också hjälp av en dietist som gav strikta riktlinjer kring flickans kost.

Under tiden som föräldrarna fick stöd gick flickan ner i vikt. Men när insatsen avslutades gick hon upp i vikt igen.

Från ditt perspektiv som förälder. Vad beror det på att er dotter inte har gått ner i vikt?

– Det vet jag inte. Vi har följts dietistens råd till punkt och pricka. Vi har inte gett henne för mycket mat och inget godis. Kakor har vi inte haft hemma på evigheter, säger 6-åringens mamma

– Hon har pendlat upp och ner i vikt hela tiden, som mest tre kilo som minst några hundra gram. Hon skulle kanske behöva gå ner lite i vikt. Men det är inte som att det är akut eller att hon behöver gå ner ”pang på direkt”.

Har ni varit självkritiska? Har ni brustit eller gjort något fel?

– Nej, vi har bett om hjälp och allting. Om vi som föräldrar gör vår del och följer det vi ska göra och det ändå inte blir bra i slutändan kanske läkarna och socialtjänsten behöva kommer med något annat för att få till en fungerande vikt. Läkarna har sagt att vi ger henne för mycket mat, men det stämmer inte.

Drabbad av fettlever

Enligt en läkares bedömning lider flickan av fettlever som orsakats av den kraftiga övervikten.

Läkaren menar att det inte går att fastställa någon medicinsk förklaring till 6-åringens övervikt. Utan det beror på att hon får i sig mer energi än vad hon gör sig av med.

Socialnämnden bedömer att föräldrarna inte har tagit situationen på tillräckligt stort allvar, något som föräldrarna inte håller med om.

Rätterna gjorde olika bedömning

Socialnämndens ansökan fick först avslag i förvaltningsrätten, vilket är instansen under kammarrätten. Mattias Almqvist på kammarrätten anser att det inte är konstigt att de gjort en annan bedömning av fallet.

– Vi har gjort olika bedömning i frågan om i vilken mån föräldrarna varit mottagliga för insatser, säger han.

Kammarrätten var ju också splittrad i det här fallet. Tyder detta på att det är ett särskilt svårt fall?

– Visst har detta varit ett svårt fall i den bemärkelsen att det är ett gränsfall. Vi har inte varit eniga i domslutet, det är inte svårare än så, avslutar Mattias Almqvist.