Människorättsprofil: Israel bedriver folkmord i Gaza

Publicerad 2024-05-27

Aryeh Neier.

Israels krig i Gaza har kallats både massaker och krigsbrott.

Nu sätter en tung människorättsprofil ner foten – och anser att Israel bedriver ett folkmord i Gaza.

– Det som ändrade min åsikt var att Israel hindrat leveransen av nödhjälp till Gaza, säger Aryeh Neier till CNN.

Följ ämnen
Israel
Gaza

87-årige Aryeh Neier föddes i Nazityskland som jude, överlevde Förintelsen, grundade människorättsorganisationen Human Rights Watch och var en av förkämparna för det som i dag är Internationella domstolen (ICJ) och Internationella krigsförbrytartribunalen (ICC).

Nu har han skrivit en längre text i tidskriften The New York Review of Books där han för fram argumentet att Israel bedriver folkmord i Gaza.

I en intervju med CNN förklarar han hur tankegångarna har gått.

Under lång tid ansåg inte Aryeh Neier att Israels krigföring i Gaza, till följd av Hamas terrorattacker den 7 oktober, utgjorde krigsbrott, även om han förfasades av en del av handlingarna, berättar han.

Palestinier sörjer släktingar som dödats i israeliska luftangrepp.

Det som fick Neier att ändra sig är att Israel medvetet hindrat leverans av nödhjälp till Gaza. Han tar i sin text upp försvarsminister Yoav Gallants uttalande den 9 oktober om att en total blockad skulle införas och varken el, mat eller bränsle skulle levereras till Gaza, eftersom man ”slåss mot mänskliga odjur”.

Även om viss nödhjälp har levererats har den skurits av den senaste tiden, och gränsövergångar har återkommande stängts av den israeliska militären (IDF).

– Israel har under en tidsperiod hindrat de humanitära leveranssystemen i Gaza. De som drabbats hårdast är inte Hamasmedlemmar, män med vapen hittar vanligtvis en väg att få mat, det är små barn som drabbas värst av undernäring. De svälter antingen ihjäl eller överlever med svårigheter i resten av sina liv.

– Ett sådant allvarligt hindrande av nödhjälp motsvarar folkmord, enligt mig, säger Neier till CNN.

Förödelse efter attack i Rafah.

Han tar i intervjun också upp de larm från både USA:s biståndsmyndighet och FN:s livsmedelsprogram om att svält nu råder i delar av Gaza och det faktum att israeliska bosättare vandaliserat hjälpkonvojer som varit på väg till Gaza.

I förra veckan ansökte ICC-åklagaren Karim Khan om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, tidigare nämnda Gallant, samt tre ledare ur Hamas toppskikt, ska arresteras för krigsbrott.

Netanyahu svarade att det hela var antisemitism, något Neier kallar ”absurt”.

– Antisemitism är ett stort problem, men det isolerar inte den israeliska regeringen från att ställas till svars inför samma principer som andra stater.

Intervjun avslutas med att programledaren frågar hur det känns för Neier, som jude och Förintelseöverlevare, att anklaga Israel för folkmord.

– Det är en hemsk sak att anklaga någon för folkmord, men det är ännu hemskare att folkmord äger rum.