Änkan: ”Tror inte att Lars är ensam om det här”

Uppdaterad 2013-03-15 | Publicerad 2013-03-05

Maken kände sig mobbad och tog sitt liv - nu åtalas två chefer

Lars Persson tog sitt eget liv efter att ha känt sig mobbad på jobbet och gått in i en djup depression.

Nu kommer två av hans chefer att åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Det känns jättebra om det äntligen börjar hända något, säger Lars änka Maria Persson till Aftonbladet.

I 27 år hade Lars Persson arbetat som socialsekreterare, fyra av dem i Krokoms kommun i Jämtland. Aftonbladet har tidigare skrivit om att Lars fick problem med en ny chef och sedan långsamt bröts ner av det som han upplevde som mobbning.

Till sist, den 10 juni 2010, orkade Lars inte kämpa mer. Bara 53 år gammal tog han sitt liv och lämnade fru och tre barn efter sig.

Åtalas för arbetsmiljöbrott

Lars änka Maria Persson valde att göra en polisanmälan mot kommunen efter det som hände. Och nu, snart tre år senare, har arbetsmiljöåklagare Åse Schoultz valt att väcka åtal mot två av cheferna på kommunen som hon anser är skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Enligt Östersundsposten ska cheferna inte ha genomfört tillräckliga åtgärder för att stoppa mobbningen på arbetsplatsen.

Skulle avskedas

Den onda spiralen började när Lars fick en ny chef 2009. Lars fick då veta att allt han gjorde var fel och den nya chefen var på honom för minsta lilla, berättar Maria.

Enligt henne blev Lars mer och mer osäker och bröts successivt ner och hamnade till slut i en djup depression som han inte lyckades ta sig ur.

Läkare konstaterade att Lars besvär var arbetsrelaterade men det ville hans arbetsgivare inte kännas vid, trots att flera kollegor slog larm.

Arbetsgivaren slog fast att Lars inte alls var mobbad och gav honom i stället beskedet att han skulle avskedas.

Då orkade inte Lars mer.

”Jobbigt men värt det”

Beskedet om att två chefer nu kommer att åtalas innebär en stor lättnad för Maria och barnen Lina, Lovisa och Simon.

– För oss känns det väldigt bra att det har kommit så här långt. Vi är medvetna om att det kommer bli väldigt jobbigt om det blir rättegång men det känns som att det är värt det. Vi gjorde ju en polisanmälan för att det här skulle komma upp till ytan och inte bara sopas under mattan, säger Maria Persson till Aftonbladet.

För Maria och barnen är det allra viktigaste att få ett erkännande om att arbetsgivaren, Krokoms kommun, faktiskt var delaktiga i att Lars mådde så dåligt.

Och självklart hoppas familjen på en fällande dom.

– Det skulle betyda så mycket. Det är svårt att veta vad man skulle känna då, men det skulle i alla fall vara en upprättelse för Lasse och en möjlighet för oss att gå vidare, säger Maria Persson.

Unikt fall

Det är första gången som ett fall med vuxenmobbning på en arbetsplats prövas som ett arbetsmiljöbrott i domstol.

Genom att driva fallet så långt hoppas Maria att hon kan bidra till att hjälpa någon som befinner sig i en liknande situation som den Lars var i.

– Jag tror inte att Lasse är ensam om att ha råkat ut för det här, jag tror att fler kan känna igen sig. Och om det här på något sätt kan hjälpa någon annan så är det ju värt väldigt mycket, säger Maria Persson.

”Saknar ofantligt mycket”

Nu har det snart gått tre år sedan Lars rycktes bort från familjen. Men för Maria och barnen har såren inte riktigt börjat läka ännu.

– Tre år låter länge, men jag lever ju med det här hela tiden. Det går inte en dag utan att jag tänker på Lars och det som hände. Jag saknar honom så ofantligt mycket, säger Maria Persson.

Enligt Östersundsposten kommer en stämningsansökan formellt lämnas in till Östersunds tingsrätt så snart åklagare Schoultz fått tid att färdigställa den. Aftonbladet har sökt åklagaren för en kommentar.