Zelenskyj: ”De stormar oss i natt”

Uppdaterad 2022-02-26 | Publicerad 2022-02-25

I ett tal till nationen säger president Zelenskyj att huvudstaden stormas under natten mot lördagen.

”Vi alla måste förstå vad som väntar oss i natt. Ukrainas öde avgörs i detta nu”, säger han.

Under natten rapporteras hårda strider ha brutit ut inne i staden.

På fredagskvällen ljöd flyglarmet i Kiev på nytt och explosioner hördes på håll.

Myndigheterna varnade för att ryska flygplan och helikoptrar är på väg mot Kiev och att huvudstaden skulle drabbas av nya flyganfall under fredagskvällen och natten mot lördagen. Civila uppmanades att omgående ta sig till närmaste skyddsrum.

Vid 23-tiden på fredagskvällen publicerade president Volodymyr Zelenskyj ett tal till nationen på sin kanal på Telegram.

”De stormar oss i natt”, sade han och uppmanade befolkningen att vara ytterst försiktiga under natten och ta hand om varandra.

Presidenten beskrev fredagen som ”en tuff dag” men sade att natten skulle bli värre. Han betonade vikten av att försvara Kiev och att huvudstaden inte får falla.

”Vi alla måste förstå vad som väntar oss nu. Ukrainas öde avgörs i detta nu”, säger han.

Han avslutade talet med att ingjuta hopp i sin befolkning.

”Natten kommer att vara en prövning. Men vi kommer se en morgondag”.

”Dånar av explosioner”

Kievs borgmästare Vitali Klitschko skriver på Twitter att fem explosioner inträffat inom loppet av fem minuter under fredagskvällen drygt en mil norr om huvudstaden.

”Vänner. Situationen för Kiev är utan att överdriva hotfull. Natten och morgonen kommer att bli mycket svår”, skriver han i sin kanal på Telegram.

Buzzfeeds korrespondent Christopher Miller befinner sig i Kiev och vittnar om flyganfall i området under fredagskvällen.

”Varningar för flyganfall i Kiev. Och missiler avfyras mot huvudstaden. Jag har räknat till tre kraftiga smällar de senaste fem minuterna. Tittar ut från mitt fönster och ser himlen lysa upp; ett dån av explosioner som ekar över staden”, skriver han på Twitter.

Kievs borgmästare Vitali Klitschko.

Enligt flera rapporterar har kraftverk och bränsledepåer angripits på andra orter runt om i landet.

Invånarna uppmanas återkommande att stå upp för sitt land och sin huvudstad. Samtliga män mellan 18 och 60 år har förbjudits lämna Ukraina och presidenten har utlyst allmän mobilisering. Myndigheterna har uppmanat omvärlden att resa till Ukraina för att strida på dess sida.

Under fredagen började myndigheterna uppmana allmänheten att själva tillverka molotov-cocktails för att ta till i strid. I radio och på sociala medier delas instruktioner på hur de kan tillverkas. Myndigheterna har gett 18 000 vapen i händerna på frivilliga som vill slåss för sitt land.

Under fredagen fick soldater i Kiev ta emot vapnet NLAW som tillhandahållits av Storbritannien, rapporterar Kyiv Independent på Telegram. Vapnet är detsamma som Ukraina efterfrågat från svenskt håll, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En soldat passerar ett nedskjutet militärflyg.

USA sa under torsdagen att Kiev skulle kunna falla inom två dygn.

”Risken att Kiev faller är påtaglig. Även om vi ser ett motstånd på marken så fortsätter Rysslands militär att röra sig allt närmare Kiev ”, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki till reportrar under fredagen, rapporterar Wall Street Journal.

Presidenten kvar i Kiev

Tidigare under fredagskvällen publicerade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ett videoklipp på sin kanal på Telegram. I klippet ses han stå med tillsammans med en grupp medarbetare utomhus i Kievs regeringskvarter.

Presidenten har återkommande och allt starkare betonat vikten av att ukrainare stannar kvar och slåss för sitt land. Själv har han lovat att inte lämna Kiev. I videon dementerar han de rykten som spridits om att han skulle ha gett sig av.

– Vi är här. Vi är Kiev. Vi försvarar Ukraina, säger han i videon.

Volodymyr Zelenskyj och hans medarbetare.