Stanislav i Kiev: ”Känns som att vi redan är i krig”

Publicerad 2022-02-16

I går meddelade Ryssland att de drar tillbaka vissa trupper från Ukrainas gräns.

Stanislav Boudyonny, 33, som bor i Kiev tror däremot att ingenting är över.

– Vi är väldigt enade i känslan att vi redan är i krig med Ryssland, säger Stanislav.

Ryssland har signalerat att de vill fortsätta de diplomatiska samtalen och i går sa de att vissa trupper dragits tillbaka från gränsen.

Några fysiska bevis på att så är fallet finns dock inte enligt både Natochefen Jens Stoltenberg och USA:s president Joe Biden.

På plats i Ukraina är läget oförändrat menar Stanislav Boudyonny som bor Kiev. Sedan igår är är det ingen skillnad, läget är egentligen detsamma som det varit de senaste åren.

– Vi känner att vi redan är i krig med Ryssland. Det är en känsla som varit i samhället sedan 2014, säger Stanislav Boudyonny.

Ukrainsk soldat under övning i Donetsk, 15 februari.

”Blivit immuna”

Stanislav har tidigare i veckan sagt till Aftonbladet att han kommer ansluta sig till någon av trupperna ifall situationen eskalerar.

Men för tillfället tycker han att läget är lugnt i Kiev.

– Ukrainare har nog utvecklat en form av immunitet för det här spända läget från det här hybridkriget, säger Stanislav.

– Varje dag kommer det ny information. I går läste vi att Ryssland drar tillbaka vissa av sina trupper från gränsen. Men det är ingen som riktigt tror på det tills det kan bekräftas av Ukrainas regering, säger Stanislav Boudyonny.

Samtidigt är Stanislav och hans vänner beredda på allt.

– Alla väntar på nyheter om vad som ska hända, säger Stanislav.

Kommer inte fly

Skulle Ryssland inleda en militär invasion av Ukraina kommer Stanislav själv stanna kvar där han är. Samtidigt har vissa redan lämnat landet.

– Jag tror att diskussionen om att fly från Ukraina var någonting som pågick mest för några år sedan. De som är kvar i Ukraina nu är säkra på att de vill stanna i Ukraina och med Ukrainas folk och sina familjer och vänner.

Skulle man däremot komma till den punkten att det blir nödvändigt att fly menar Stanislav att de flesta snarare kommer flytta sig västerut. Att lämna landet är uteslutet.

– I ett värsta scenario har jag hört att vissa tänker flytta till de mer västra regionerna i Ukraina, men fortfarande stanna kvar i landet, säger Stanislav Boudyonny.

Följ ämnen i artikeln