Dulamjargal, 37, drömde om framtiden – hittades död i sjö

Åklagaren: Undersökt på alla sätt – inklusive de hemliga

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-06

Den ensamstående mamman Dulamjargal fyllde 37 år den varma junikvällen.

Hon var glad och skulle träffa en man hon var förtjust i, han skulle ge henne en present.

I stället, vid strandkanten till sjön Magelungen, misstänks han ha dränkt henne.

– Vi saknar henne väldigt mycket. Ibland känns som att hon när som helst ska stiga in genom dörren igen där hemma, säger hennes familj.

37-åriga Dulamjargal hittades i sjön Magelungen i södra Stockholm den 22 juni i fjol av en person som var ute och morgonsimmade.

Hon var naken. Runt hennes hals syntes spår av våld.

En obduktion kunde snart visa att hon inte hamnat i sjön frivilligt, något som hennes familj redan hade anat. Dulamjargal hade en stor skräck för vatten.

– Hon hatar vatten om jag skulle säga ärligt. Hon badar ju inte ens… hon gör inte det, säger hennes son i förhör.

Kvinnan hittades i sjön Magelungen.

Skulle fira sin födelsedag

Trots att hon inte hade några identitetshandlingar på sig så kunde hon snabbt identifieras som 37-åriga Dulamjargal då hennes familj hade anmält henne som försvunnen samma morgon.

Dulamjargal, som var asylsökande från Mongoliet, hade kvällen den 21 juni gått ut för att träffa en man och fira sin födelsedag.

Men när hennes son vaknade var hennes säng tom och det var inte likt hans mamma på något sätt.

Enligt åtalet mördades Dulamjargal kvällen innan hon hittades i sjön, på sin 37-årsdag.

Spåren, både de tekniska och vittnesuppgifter, ledde snart fram till en 40-årig man som Dulamjargal kände och som var en landsman från Mongoliet.

Dulamjargal hade till vänner och familj sagt att hon skulle möta honom på kvällen. Han skulle ge henne en födelsedagspresent.

– Jag var glad att hon träffar någon kille. Hon hade varit singel jättelänge, säger en vän i förhör som pratade med henne strax innan hon skulle träffa mannen.

Dulamjargal själv ville inte kalla mannen hon skulle möta för sin pojkvän, men en vän som Dulamjargal pratade med några timmar innan hon mördades säger att hon nästan aldrig hört henne så lycklig förut som hon var den kvällen.

När de hördes på telefonen satt Dulamjargal vid sjön i Farsta med den åtalade mannen och berättade att kvällen var underbar och utsikten fantastisk.

Polisen gick ut med de sista kända bilderna på kvinnan, som tagits av övervakningskameror i Trångsunds centrum i Huddinge kvällen den 21 juni, i hopp om att få tips.

Nekar till mord

Vad som sedan hände vet ingen säkert.

Den åtalade mannen, en tidigare ostraffad 40-åring, säger sig ha druckit så mycket alkohol den kvällen att han inte minns och han nekar till mord.

Den rättsmedicinska undersökningen visar dock att Dulamjargal utsattes för våld mot ansikte och hals innan hon hamnade i sjön där hon drunknade.

Till en början, i de många förhören med polisen, påstod den mordmisstänkte 40-åringen att han och Dulamjargal bara var bekanta.

Men när han förstod att hans sperma hittats i henne menade han att de mycket väl kan ha haft sex, men att detta var enda gången i så fall.

När polisen tömde mannens telefon visade sig mycket vara raderat.

– Vi har undersökt hans telefon på alla sätt som går, inklusive de hemliga tvångsmedel som i Sverige står till buds och genom rättshjälp från USA och Facebook. Vi har vänt på alla stenar som går, säger kammaråklagare Patrik Viklund.

Undersökningarna har dock kunnat visa hur mannen och den mördade kvinnan inledde en kontakt åtminstone så tidigt som i januari 2021, men exakt vad som sagts dem emellan har inte kunnat återskapas.

37-åriga Dulamjargal var mamma till en tonårspojke. De båda kom från Mongoliet till Sverige 2015 och under perioder levde de som papperslösa. Det var ett svårt liv men Dulamjargal försökte göra det bästa av situationen, för sonens skull.

I en asylutredning som gjordes kort före mordet berättar hon hur sonen anpassat sig väl till landet, hur han inte längre kan skriva och läsa på mongoliska, bara på svenska.

– Jag är mest orolig för min sons skolgång om vi åker tillbaka till hemlandet, sa hon då.

”Jobbade jämt”

Men vid tiden för sin död hade det mesta börjat gå åt rätt håll. Dulamjargal hade fått ett nytt jobb som hemstädare. Jobbet var visserligen svart, betalningen kontant och arbetstiderna långa.

Hennes son beskriver i förhör hur hans mamma jobbade jämt.

Från tidig morgon till sen kväll.

– Hon får, alltså hon åker när hon får sms på så där, på mobilen, säger sonen i förhör.

Men det var en inkomst. Och trots att Dulamjargal liv bestod av hårt slit för att få vardagen att gå ihop klagade hon aldrig enligt de som kände henne.

– Hon var papperslös i fyra år tidigare och då fick hon kämpa för livet. Men på slutet hade hon fått ordnade papper, och ett nytt jobb. Hon trivdes bra på sin arbetsplats och med sina kollegor. Det hade hänt så många positiva saker så hon var positivt inställd och hoppades hitta en ny bostad till henne och sonen, säger en vän i förhör.

Dulamjargal beskrivs som en väldigt snäll och omtänksam person som inte var utåtagerande.

– Hon är ganska tillbakadragen men väldigt snäll och väldigt skötsam, säger en släkting till henne i förhör.

Dulamjargals familj hälsar genom sitt målsägandebiträde Linn Öst Nori att saknaden efter henne är stor. Hon var en älskad mamma, syster, svägerska, dotter och vän.

– Vi saknar henne väldigt mycket. Ibland känns som att hon när som helst ska stiga in genom dörren igen där hemma, säger hennes familj.

Dulamjargal var en av 14 kvinnor som 2021 mördades i Sverige av en man de hade eller hade haft en relation med. Hennes son blev ett av 24 barn som förlorade sin mamma.

Rättegången inleds den 11 april i Södertörns tingsrätt.

Fotnot: Dulamjargals familj har godkänt att Aftonbladet publicerar hennes förnamn.

Följ ämnen i artikeln