Nord Streams gasläckor – 5 punkter

Uppdaterad 2022-09-30 | Publicerad 2022-09-27

Fyra läckor har upptäckts på Nord Stream 1 och 2.

Enligt seismologer i flera länder orsakades de med all sannolikhet av sprängladdningar.

Det här vet vi nu om gasläckorna.

  • Trycket i Nord Stream 2 föll under natten mot måndag från 105 till 7 bar. Senare på måndagen bekräftades ett läckage genom att stora områden med bubblor upptäcktes på ytan utanför den danska ön Bornholm. Timmar senare upptäcktes de två läckagen på Nord Stream 1, med knappt sju kilometers mellanrum. På onsdagen bekräftades en fjärde läcka, denna upptäcktes på tisdagen och härrör från Nord Stream 2.

  • Nord Stream 1 har alltså två läckor, en i svensk ekonomisk zon ungefär i höjd med Simrishamn. Även Nord Stream 2 har två läckor, varav den ena i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Den andra läckan ligger i svensk ekonomisk zon och mäter 200 meter i diameter. Avståndet mellan läckorna i Nord Stream 1 och 2 är uppskattningsvis 75 kilometer, och avståndet mellan läckorna i Nord Stream 1 uppgår till ungefär sex kilometer.

  • Omfattande mängder gas bedöms ha läckt ut, men det är oklart hur mycket. Enbart Nord Stream 2, som aldrig tagits i bruk, beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Den som bor vid kusten i närheten av utsläppen behöver inte oroa sig. Däremot kan utsläppet orsaka mindre skador på miljön. Läckorna ska dock inte utgöra något hot mot nuvarande gaslager, eftersom Nord Stream 1 aldrig öppnade igen i september som tänkt, efter en planerad stängning för underhåll. Filmer från platsen visar hur gasen gör att det bubblar på vattenytan.

  • Det är oklart exakt hur mycket gas som finns i de läckande ledningarna, men enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Nord Stream 1 och 2 inte att kunna undersökas förrän de är helt tomma på gas. Det kan ta upp till två veckor, uppgav flera källor på tisdagskvällen.