Konsumtionen av textilier sjönk kraftigt under 2023

Publicerad 2024-04-09

Vi köper inte lika mycket kläder efter pandemin, visar en ny undersökning. /Genrebild/

Nya siffror från Naturvårdsverket visar att svenskars konsumtion av textilier sjunkit betydligt under förra året.

– Den kraftiga nedgången under förra året, ligger nu på den nivå som var i början av 2000-talet, berättar Olof Dunsö, från Naturvårdsverket.

Den årliga textilkonsumtionen i Sverige har under de senaste åren legat på runt 13-14 kilo textil per person. Efter Coronapandemin ökade konsumtionen till över 15 kilo per person. Men 2023 minskade konsumtionen ner till 11,4 kilo per person. Det visar nya siffror från Naturvårdsverket som presenteras i ett pressmeddelande.

– Vi har samlat statistik för svensk textilkonsumtion sedan 2000. Mellan åren 2000–2008 ökade konsumtionen med 35 procent. Nu ligger vi nu åter på den nivå som var i början av 2000-talet, förklarar Olof Dunsö på Naturvårdsverket. 

Textil- och modeindustrin är en resursintensiv och förorenande bransch där miljö- och hälsopåverkan är stor i alla delar av den textila värdekedjan, från produktion och konsumtion till avfallshantering. Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter i Sverige och inom hela EU i syfte att använda textilavfallet som en resurs för ökad återanvändning och materialåtervinning.
Att konsumtionen av nyproducerade kläder nu minskat bidrar till bland annat mindre utsläpp av växthusgaser och kemikalier. 

– Konsumtionen av kläder och textil påverkas snabbt av ekonomiska förändringar i samhället. Det blir extra synligt i en tidserie som spänner över en längre tid som denna, kommenterar Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.