Hussein höll tal till Breivik

Publicerad 2012-05-21

Efter att Hussein Kazemi, 19, vittnat om skräcken på Utøya valde han att hålla ett tal till massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik.

– Utøya var mitt första möte med AUF. Men jag kan lova att det inte var mitt sista, sade han innan han lämnade rättssalen.

Hussein Kazemi, 19, flydde från Afghanistan till Norge 2009. Lägret på Utøya var hans första politiska engagemang och det slutade med att han träffades av fyra skott.

– Det här är det värsta jag har varit med om i hela mitt liv, sa han när Aftonbladet träffade honom på sjukhuset dagar efter attentatet.

I dag, cirka 10 månader senare, vittnade Hussein Kazemi mot Anders Behring Brevik i Oslo tingsrätt. Efter att i detalj ha berättat om skräcken, rädslan och hur han träffades av kulorna ville Kazemi säga några år.

"Ska hedra deras minne"

Domaren godkände 19-åringens önskemål och Anders Behring Breivik tittade intresserat upp från bordet, där han fäst blicken under vittnesmålet.

– Utøya var mitt första möte med AUF. Men jag kan lova att det inte var mitt sista, sa Hussein Kazemi samtidigt som åhörarna snyftade i rättssalen.

– De som dog på Utøya hade drömmar om demokrati. Jag lovar att jag ska göra vad jag kan för att hedra deras minne och fortsätta deras kamp. 

Därefter reste sig Hussein Kazemi, kastade en sista blick på Breivik och lämnade rättssalen.