Förre M-toppens varning till Anna Kinberg Batra

Publicerad 2015-05-18

Kent Persson (M) lämnade posten som partisekreterare i vintras och har nu startat eget företag.

Samtidigt är han orolig för att idéutvecklingen i Moderaterna går för långsamt.

– Partiet måste utveckla sin politik på riktigt och inte slå sig till ro nu bara för att det går dåligt för motståndarna. Man kan inte gå till val igen 2018 på gammal politik, säger han.

Efter valförlusten i höstas lämnade flera tunga företrädare för Moderaterna politiken. En av dem var partisekreteraren Kent Persson som meddelade sitt beslut i en intervju med Aftonbladet i december. Efter 20 år i politiken skulle han nu ägna sig åt annat. Till hans ersättare valdes Tomas Tobé.

Persson har nu startat eget företag och ska jobba med organisations- och ledarskapsutveckling, kommunikation och public affairs.

– En del företag, organisationer och kommuner har hört av sig och vill att jag ska föreläsa. Några vill att jag ska hjälpa till med kommunikations- eller organisationsarbete. Det passade bra att starta företag och eftersom jag redan fått in kunder kanske det ändå finns en möjlighet att kunna driva detta, säger han.

Oroad över politiska läget

Trots att han lämnat följer Kent Persson utvecklingen på den politiska scenen med intresse. Han kallar läget för "stökigt" och opinionsläget för "besvärligt".

– Vi ser att de två traditionella blocken samlar lite drygt 40 procent var. Sedan har vi Sverigedemokraterna som växer rejält. Jag tycker att våra etablerade partier verkar ha kramp i sin idéutveckling. Nu har valet varit, nu måste man börja blicka framåt. Svensk politik skulle må bra av mer käbbel, mer politisk konflikt som gör att intresset ökar.

Perssons kritik gäller inte bara regeringen, utan även Allianspartierna och Moderaterna.

– I allra högsta grad de som sitter i opposition måste börja blicka framåt. De måste nu börja idéutveckla, om vad de ska gå till val på 2018. Det har vi sett alldeles för lite av.

Trots att Socialdemokraterna sladdar rejält i opinionen höjer Kent Persson ett varningens finger till sina partikamrater med M-ledaren Anna Kinberg Batra i spetsten. Framför allt tycker han att arbetet med att utveckla den egna politiken måste ta fart på allvar. Sedan tidigare har Moderaterna tillsatt sex arbetsgrupper som ska slipa fram ny politik inför partiets stämma i höst.

– Det måste nu sätta fart, det kan kännas som det är långt kvar till valet 2018. Men vi som varit med och utvecklat politik vet att det tar tid. Jag tror att de behöver signalera ännu tydligare från Allianspartierna att man nu går ut och förnyar sin politik och söker nya lösningar, säger Kent Persson.

"Måste ta fart på allvar"

Han säger att det inte fungerar att gå till val 2018 på "gammal politik".

– En av förklaringarna till att Alliansen förlorade valet i höstas var att vi inte hade tillräckligt väl utvecklad politik när det gällde de nya utmaningar Sverige står inför.

Under våren har M-ledningen presenterat en del förslag på hur man vill utveckla politiken, bland annat när det gäller integrationen och skolan.

– Partiet är inne i ett spännande idéutvecklingsarbete och har stämma i höst, jag tror att jag och många med mig ser fram emot att det ska komma ut ny politik och nya förslag. Vi har sett en början på det, det tycker jag ser lovande ut. Men jag tror också att vi är många som förväntar oss mer. Det kommer säkert framåt sommaren eller i början av hösten, säger Persson.

Den förre partisekreteraren menar att det nu finns ett fönster för Moderaterna och Alliansen att presentera vad de har att erbjuda.

– De måste ta den möjligheten. Men ska man göra det måste man utveckla politik på riktigt och inte slå sig till ro bara för att det går dåligt för motståndarna.