Så ser krigsläget ut i sex ukrainska storstäder

Uppdaterad 2022-03-04 | Publicerad 2022-03-03

I en vecka har den ryska invasionen av Ukraina pågått. Natten till torsdagen föll Cherson, meddelade borgmästaren.

Men hur ser läget ut i övriga strategiskt viktiga storstäder i Ukraina?

Aftonbladet ger en överblick av läget i sex ukrainska städer just nu.

Kiev

För tredje dagen i rad står den 60 kilometer långa ryska kolonnen kvar norr om Kiev. Enligt brittiska underrättelsetjänsten har den cirka 30 kilometer kvar till stadskärnan och har endast gjort marginella framsteg senaste dygnen. Ukrainskt motstånd, brist på bränsle, mat och besvärliga vägförhållanden beskrivs som anledningen till det.

Samtidigt regnar kryssningsrobotar över huvudstaden. BBC:s utsända i staden rapporterar att flyglarmet gick vid midnatt igen och har sedan dess låtit med ojämna mellanrum. CBS utsända fångade två enorma explosioner efter att de precis avgett sin rapport för tv-kanalen. En stor explosion slog sönder en fjärrvärmeledning i staden och därmed är många utan värme samtidigt som temperaturen krupit ner under nollan. Kiyv Independent rapporterar att tusentals Kiev-bor just nu permanent bor i stadens tunnelbanesystem.

Strax efter lunch på torsdagen rapporterades det om strider i Bucha strax nordväst om Kiev. Bilder på stora bränder och explosioner har publicerats på sociala medier och initiala och obekräftade uppgifter säger att det är den ukrainska armén som återtagit staden.

I går attackerades tv-tornet i Kiev.

Kvar i Kiev finns också fortfarande landets president Volodymyr Zelenskyj. Enligt CNN, som träffat presidenten, omgärdas han av en rigorös säkerhet där han flyttas mellan olika bunkrar i nedsläckta hus. Enligt presidentens säkerhetsrådgivare Oleksiy Danilov har man avslöjat en mordkomplott från tjetjenska specialstyrkor mot presidenten, med hjälp av ryska FSB-källor. En del av specialstyrkan ska ha slagits ut medan en annan fortfarande rör sig i staden.

Charkiv

Ukrainas näst största stad i landets nordöstra del, nära den ryska gränsen, har varit hårt ansatt under de senaste dygnen. Robotattacker har bland annat förstört stadens polishus, en större universitetsbyggnad och stadens Frihetstorg.

Under onsdagen landsatte Ryssland fallskärmstrupper i staden som bland annat uppges ha attackerat ett militärsjukhus. Strider pågår, enligt ukrainska myndigheter, inne i staden.

Ukrainsk räddningspersonal bär bort en kropp efter att stadshuset i Charkiv förstördes i en attack under tisdagen 1 mars. Minst nio personer dog.

Det senaste dynget uppges 34 människor ha dött i anfallet mot Charkiv som fortsätter under torsdagen. Ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys rådgivare Oleksiy Arestovitj beskriver läget i Charkiv som ”Tjugohundratalets Stalingrad”.

Under torsdagsförmiddagen uppgav ukrainska försvaret att man slagit tillbaka och besegrat ett ryskt stridsvagnsförband som man beskriver som ”en elitenhet”.

Odessa

Landets tredje största stad har klarat sig relativt väl hittills under invasionen.

Men enligt Fox News kan miljonstaden vid Svarta Havets kust vara näst i tur att utsättas för ett större angrepp. Enligt tv-kanalen har flera större krigsskepp lämnat Krimhalvön för att gå till attack mot närliggande Odessa. Något som enligt uppgifter från amerikanska underrättelsekällor kan ske redan under torsdagen.

Invånare i Odessa söker skydd i ett tillfälligt skyddsrum i ett parkeringshus under ett shoppingcenter den 28 februari.

Under tidig eftermiddag rapporteras att ett estländskt fraktfartyg har sjunkit utanför kusten vid Odessa.

En väldigt stor andel av stadens befolkning ska ha lämnat staden för säkrare platser men hundratusentals civila återfinns fortfarande i staden som enligt vittnesuppgifter har helt slut på förnödenheter på affärernas hyllor.

Mariupol

Mariupol är, enligt ryska separatister i Ukraina, helt omringad av ryska styrkor och separatister.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax har ryska separatistledaren Eduard Basurin sagt att man kommer gå till ”riktade attacker” mot staden om inte den ukrainska armén ger upp. Skulle Ryssland ta Mariupol öppnas en landväg mellan Krimhalvön och ryska gränsen.

En kvinna och hennes barn tar skydd under det ryska angreppet mot Mariupol.

Stadens borgmästare Vadym Bojtjenko säger att attackerna pågår ständigt.

– Vi kan inte ens få skadade bort från gatorna, från lägenheterna, för att beskjutningen inte upphör, säger han till BBC.

Staden vid Azovska sjön med 480 000 invånare ska vara helt utan el och vatten.

Cherson

Staden föll natten mot torsdagen, meddelade stadens borgmästare Igor Kolykhaev för New York Times. Den ukrainska armén har retirerat från den strategiskt viktiga hamnstaden vid Svarta Havet som ligger nära den annekterade Krimhalvön.

– Jag har vädjat till dem att inte skjuta civila. Vi har inga ukrainska styrkor i staden. Här finns civila som bara vill leva, säger Kolykhaev.

I ett meddelande på Facebook under torsdagsmorgonen meddelar samtidigt Kolykhaev att den ukrainska flaggan fortfarande är hissad i staden.

Motstridiga uppgifter kommer om hur civila i staden klarar det ryska intåget.

Borgmästare Kolykhaev säger i ett uttalande på Facebook att vatten, gas- och elektricitetsförsörjningen är skadad. En volontär berättar under toradagsmorgonen för BBC att ryska armén inte tillåter Röda Korset att köra in med ambulanser och sjukvårdsmaterial.

En talesperson för den ryska armén menar samtidigt, enligt Al Jazeera, att staden ”inte har någon brist på mat eller livsnödvändiga varor”.

Lviv

Staden i västra Ukraina har blivit en knutpunkt för ukrainare som vill fly landet eller i flera fall bara fly inom landet. Stadens järnvägsstation är fylld med kvinnor och barn som vill få plats på ett tåg mot den polska gränsen 80 kilometer bort och i staden har man försökt husera så många människor som möjligt.

Staden har hittills inte utsatts för några allvarliga angrepp även om flyglarmet ljuder över staden. Men inne i staden förbereder sig civila för att ryska trupper ska gå till attack även här. Aftonbladets utsända har tidigare rapporterat om hur man i staden tillverkar mängder av molotovcocktails som både fraktas till Kiev och lagras för användning i staden.