C hotar kasta ut L ur EU-grupp

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-05-21

C-ledaren Muharrem Demirok och partiets EU-kandidat Emma Wiesner håller pressträff där de presenterar partiets fem vallöften inför EU-valet.

Centern anser att Liberalerna inte platsar i deras gemensamma partigrupp i EU-parlamentet. Efter valet hotar C att verka för uteslutning av L om samarbetet med SD fortsätter.

– Om vi som liberaler inte ställer upp för liberala värden, vilka ska då göra det? Tiden för tomma ord är över, säger Emma Wiesner, C:s toppkandidat i EU-valet, på en pressträff.

Varken nationellt eller i EU

I maj skrev alla partier som sitter i den liberala gruppen i EU-parlamentet på en deklaration om att värna demokratiska principer. Det gjorde både C och L.

– Jag ser inte att L uppfyller kraven i deklarationen, så som det ser ut i dag, säger Wiesner.

Bland annat handlar det om att inte samarbeta eller ingå i koalition med ytterhögerpartier på någon nivå, varken nationellt eller i EU.

– Det som uppdagats de senaste veckorna är att SD inte är ett parti som alla andra, säger C-ledaren Muharrem Demirok med hänvisning till TV4:s avslöjanden om SD:s anonyma konton på sociala medier.

C anser att L inte lever upp till kraven i deklarationen på grund av Tidösamarbetet. När förhandlingarna om vilka som får sitta i parlamentets olika partigrupper drar igång efter valet kommer C att driva att L inte ska få vara kvar. Om partiet fortfarande samarbetar med SD.

Kräver fördragsändring

Just kravet på att inte samarbeta med nationalister eller högerextremister är en av C:s fem prioriterade frågor i EU-valskampanjen. Partiet vill också att det ska bli möjligt att utesluta länder ur EU som inte lever upp till demokratiska principer. Det är inte möjligt i dag och kräver att EU:s fördrag ändras.

Andra prioriterade frågor är att länder som missar klimatmålen ska kunna straffas hårdare än i dag, att stödet till Ukraina ska öka och att rätten till abort ska skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.