Mystiska kaj-döden i Uppsala fortsätter

Publicerad 2020-08-17

Antalet döda kajor vid Kungsängsesplanaden i Uppsala fortsätter att stiga.

Men vad de dör av är fortfarande oklart – trots att prover skickats till Frankrike.

En av flera kajor som dött vid Kungsängsesplanaden.

För ett par månader sedan undersökte Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, en kaja som dött vid Kungsängsesplanaden i Uppsala. Den hade legat intill ett tiotal andra döda kajor, enligt en förbipasserande som anmält fågeldöden till kommunen.

Vad fåglarna dött av kunde SVA inte svara på den gången. Men nu får myndigheten ett nytt försök. Den har fått in ytterligare två kajor som hittats på samma ställe, rapporterar SVT Nyheter.

Kan inte utesluta förgiftning

Trots att SVA inte lyckades slå fast någon dödsorsak förra gången kunde den utesluta en rad sjukdomar som orsakas av bland annat fågelinfluensavirus, West Nile virus och Usutuvirus. Fågeln som analyserades hade inga specifika sjukliga förändringar, inga tecken på inflammation eller infektion.

– Det enda som vi har kunnat se i den mikroskopiska undersökningen är förändringar på cellnivå i njurarna vilket gör att vi inte kan utesluta en förgiftning, har Caroline Bröjer på SVA tidigare sagt till Aftonbladet.

Toxikologisk undersökning i Frankrike

Problemet med den typen av cellförändringar är dock att de även syns i kroppar som börjat ruttna, förklarade hon. För att ta reda på om fågeln faktiskt dött av förgiftning skickades proverna därför vidare till ett laboratorium i Frankrike för en toxikologisk undersökning. Men inte heller där lyckades man hitta dödsorsaken.

– Panelen av substanser de kunde leta efter var ganska begränsad. Så resultatet säger inte så mycket, säger Henrik Uhlhorn till SVT Nyheter.

Om de andra kajorna kommer skickas till utlandet är i nuläget oklart, men SVA:s undersökning väntas vara klar i veckan.

Följ ämnen i artikeln