Elon Musks twitterkampanj – vill ta betalt för blåa bockar

Publicerad 2022-11-03

Elon Musk köpte Twitter för 483 miljarder kronor.

Nu vill han ha betalt.

”Vad sägs om 8 dollar” twittrar världens rikaste man.

En blå bock bredvid Twitter-profilen betyder att kontot är verifierat. Då vet man att det inte är spam eller satir. Den blå bocken används normalt för välkända personer med många följare.

Det är en tjänst som hittills varit kostnadsfri.

Men som bekant har Elon Musk, världens rikaste man, efter en utdragen process, lättat rejält på lädret och köpt plattformen Twitter för motsvarande 483 miljarder kronor.

Nu väntar förändringar.

Musk har lovat att prioritera ”yttrandefrihet” framför ”politisk korrekthet” – bland annat genom att välkomna före detta presidenten Donald Trump tillbaka till plattformen. Det ryktas också om massiva uppsägningar.

Författaren: ”I helvete heller”

För den blå bocken planerar Elon Musk att införa en premiumtjänst för 8 dollar i månaden, motsvarande 88 kronor.

”Twitters nuvarande system med herrar och bönder för den som har eller inte har en blå bock är skitsnack. Makten till folket!” skrev Musk.

Uppgiften läckte på måndagen och har rivit upp en kritikstorm – inte minst då första budet från Musk var 20 dollar i månaden. Författaren Stephen King, med 6,9 miljoner följare, sågade förslaget.

”20 dollar i månaden för att behålla min blå bock? I helvete heller” twittrade King.

50 600 användare delade det kritiska inlägget.

”Vad sägs om 8 dollar” svarade Musk.

Erbjudandet bet inte. Stephen King har inte låtit sig övertygas.

Så många användare påverkas

Elon Musk har likväl stått på sig. Han har lovat att rensa upp bland botar och spam på plattformen. Att verifierade konton ska prioriteras i flödet ser Musk som en viktig pusselbit i det arbetet. Därutöver ska annonserna vara färre för konton med blå bock.

Kritiker menar att åtgärden kan göra det svårare att urskilja trovärdiga källor, skriver BBC.

I fjol hade cirka 400 000 användare ett verifierat konto, skriver The Guardian. Om alla väljer att hoppa på premiumtjänsten skulle det innebära en intäkt på 35 miljoner kronor per månad till Twitter.

När förändringen kan träda i kraft har ännu inte nämnts. I länderna USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland kostar den blå bocken i dag 4,99 dollar i månaden.

Följ ämnen i artikeln