S: Sent uppvaknande av regeringen

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-11-03

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund. Arkivbild.

Socialdemokraterna välkomnar att regeringen ser över skolpengen. Men det är ett ”sent uppvaknande”.

– I dag är systemet riggat för att det ska passa friskoleägarna, och det är helt galet, säger talespersonen Åsa Westlund (S).

Regeringen meddelar att skolpengen ska ses över. En utredning ska föreslå en nationell beräkningsmodell, en ”skolpengsnorm”, så att finansieringen mellan kommunala och fristående skolor blir mer likvärdig.

Skolpengsnormen till kommunala skolor kommer att vara högre än den för friskolor, enligt skolminister Lotta Edholm (L).

– Det är ett sent uppvaknande men det är bra att Sverigedemokraterna och regeringen nu har pressats att erkänna att vi har ett system som är riggat till friskoleägarnas fördel på elevernas bekostnad. Skolministern var väldigt tydlig med att friskolorna är överkompenserade, säger Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund.

”Djupt omoraliskt”

Samtidigt är Westlund kritisk mot att utredningen ska ta så lång tid, i april 2025 läggs förslagen om grundskolan och i november 2026 om gymnasieskolan.

– Jag tycker det är djupt omoraliskt, när de erkänner överkompensationen, att de låter den fortgå flera år till. Det innebär att elever kommer missgynnas i nästan halva sin skoltid.

Hon hade önskat att regeringen skulle lägga fram ett förslag från Socialdemokraterna som röstades ned förra året, där kommuner ska få göra ett avdrag på friskolors skolpeng.

Även Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paarup-Petersen välkomnar delar av det skolministern säger. Vissa saker är direkt tagna ur C:s skolprogram, menar han.

– Men jag saknar helt avgörande delar. Hela den statliga finansieringen är inte ens med. Vi hade velat se ett sektorsbidrag i stället.

”De är säkert glada”

Den nya skolpengen ska ta hänsyn till sådant som om skolorna ligger i glesbygd eller i ett område med socioekonomiska utmaningar.

Paarup-Petersen saknar kopplingar till faktorer som om skolorna har skolbibliotek samt lärartätheten och behörighet, och han hävdar att friskolekoncerner som Thorengruppen kan gynnas.

– De är kända för att spara in på behöriga lärare och lärare över huvud taget. Nu är de garanterade en minimiinkomst. Det finns inga krav på vad man faktiskt levererar i skolan i den här utredningen. Så de är säkert jätteglada.

Han anser också att regeringen borde bjuda in oppositionen till samtal för att skolans förutsättningar ska kunna hålla långsiktigt och inte behöva förändras vid varje regeringsskifte.

Följ ämnen i artikeln