Djurvårdare har tagit sig in till schimpanserna

Publicerad 2022-12-16

Djurvårdare på Furuviksparken har kunnat ta sig in till schimpanserna.

Nu ska de få värme, mat och varm choklad.

Samtidigt är man rädd att den skadade schimpansen är död.

Vid klockan halv elva på fredagsförmiddagen kom ett genombrott på Furuviksparken. Personal har lyckats ta sig in i schimpanshuset.

– Vi kommer att ge dem värme med värmefläktar, vi kommer att ge dem mat och varma drycker. De tycker om varm choklad så det kommer de att få, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuviksparken, till TT.

De fyra schimpanserna är dock fortfarande inte inne i sina hägn, utan rör sig fritt i schimpanshuset. Djurvårdarna kan nå schimpanserna genom ett galler.

”Inte ett gott tecken”

En av schimpanserna är skadad efter att ha skjutits när den försökte rymma. Man vet fortfarande inte om den lever eller har dött.

– Tidigare på morgonen har vi med drönare kunnat se tre schimpanser som gick runt i huset. Tyvärr så kunde vi se att den schimpans som tidigare låg ner fortfarande gör det. Än så länge så kommer vi inte så nära att veterinärerna kan göra en bedömning av skadeläget, men att en schimpans ligger ner så här länge är inte ett gott tecken, säger Annika Troselius.

På frågan om djurparken misstänker att den inte lever svarar Annika Troselius:

– Vi kan inte säga något med säkerhet än men det är inte ett gott tecken.

Händelsen på Furviksparken har fått Lunds universitet att stoppa forskningssamarbetet, rapporterar TT. Anledningen är polisens anmälan om brott mot djurskyddslagen och Länsstyrelsens utredning. 

– Institutionen beslutade att vi avbryter arbetet med schimpanserna i avvaktan på hur det går med anmälan som polisen upprättat liksom länsstyrelsens kommande utredning, säger Mathias Osvath, en av forskarna till TT.

”Djupt tragiskt”

Det var i onsdags som fem schimpanser rymde från sina hägn och fyra av dem sköts. Tre av dem dog. För den fjärde är skadeläget oklart men man befarar att även den kan vara död. 

Mathias Osvath har följt schimpanserna och deras beteende i flera år och kallar det som hänt ”djupt tragiskt”. Att en schimpans är skadad är något som de andra troligtvis är medvetna om. 

– Att någon är skadad, eller ännu värre, är något som schimpanser kan ta hänsyn till. Det gör hundar och många andra djur också. Samtidigt har de aldrig hört skott eller blivit skjutna, så frågan är om de förstår vad som har hänt, säger han.

Polisen under den stora insatsen efter att schimpanserna hade rymt.