Sökandet fortsätter efter helikoptern

Publicerad 2012-06-08

Lokala medier uppgav att passagerarna var turister, som troligen var på väg till inkastaden Machu Picchu.

14 turister, varav en svensk man, saknas efter att en helikopter försvunnit i Anderna.

Snö och dimma försvårade räddningsarbetet i går – nu på morgonen ska en helikopter med 13 räddningsarbetare fortsätta sökandet.

– Vi står i kontakt med lokala myndigheter som håller på med eftersökandet, säger Sara Modin vid UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Helikoptern flög sent på onsdagskvällen från staden Mazuco och var på väg över Anderna till turistcentret Cusco när det plötsligt försvann.

Polis och räddningstjänst kommer i dag söka i ett djungelområde i södra Peru där man tror att helikoptern och dess 14 passagerare kan finnas.

– Vi hoppas helikoptern lyckades göra en nödlandning, säger polischefen Hector Dulanto till nyhetsbyrån AFP.

Svensk ombord

Enligt företaget Helicusco, som ansvarade för flygningen, var 14 personer ombord på helikoptern. Lokala medier rapporterar att det rör sig om turister som var på väg till inkastaden Machu Picchu, uppger TT.

– Passagerarna är en svensk, en tjeck, en holländare, en peruan och åtta sydkoreaner, säger talesmannen Yashinga Tuez.

Dessutom fanns två peruanska piloter ombord.

Spekulationer om att passagerarna har hittats döda har dementerats av myndigheterna, som hänvisar till att räddningsmanskapet ännu inte nått fram till helikoptern.

Nya försök

Myndigheterna har som teori att helikoptern har nödlandat på ett ensligt område vid namn Hualla Hualla, på 4 700 meters höjd. Men på grund av snöstorm har räddningsförsök med helikopter misslyckats.

I dag görs nya försök då 13 räddningsarbetare skickas ut i en helikopter.

– Förutsättningarna är dåliga. Det har snöat sedan klockan tre på morgonen. Området är täckt av ett 30 centimeter tjockt snötäcke och låga moln gör sikten mycket dålig, säger polischefen Hector Dulanto till den peruanska tidningen peru21.pe.

Svenska UD har under fredagsmorgonen fått uppgifter om att en svensk ska finns bland passagerarna, uppger presstjänstens chef Anders Jörle för Aftonbladet. UD har nu fortlöpande kontakt med ambassaden i Santiago och Sveriges konsulat i Lima.