Ex-presidentens bön till Sverige: Behöver ert vapen

Uppdaterad 2022-02-27 | Publicerad 2022-02-26

Den ukrainska ex-presidenten deltar i striderna på Kievs gator. Nu ber han om ett avgörande vapen – från Sverige.

– Snälla, öka er assistans, säger Petro Poroshenko till Sky News.

Följ ämnen
Ukraina

På lördagen ställde den förra ukrainska presidenten Petro Poroshenko upp i en intervju på Kievs gator, två kilometer från de ryska trupperna. Han förklarade vad det ukrainska folkets högsta önskan var, enligt honom.

– Vi vill vara fria. Vi vill vara demokratiska. Och vi vill återvända till den europeiska familjen. Men så finns Putin, som hatar Ukraina och ukrainare. 

De ryska trupperna rör sig närmare, men enligt ex-presidenten stöter de på hårt motstånd under lördagen.

– I dag kommer Putin möta helvetet i Kiev. Ryska soldater som kommer hit för att döda ukrainare kommer att få betala ett högt pris.

Ukrainas ex-president Petro Poroshenko. Här vid en militärbas 2018.

Mitt i intervjun tar han upp pistol av det österrikiske märket Glock ur bakfickan och visar upp för kameran. I nästa stund skickar han en hälsning till Sverige.

– Jag har denna, men detta är inte vår främsta styrka. Det avgörande för våra soldater som förstör ryska stridsfordon är den amerikanska raketen Javelin och den brittisk-svenska NLAW. Ett signifikant antal av de ryska stridsfordonen som förstörts de senaste 72 timmarna beror på er assistans. Snälla, öka er assistans. 

Det avgörande vapnet är en lätt handhållen pansarvärnsrobot som med ett skott kan förstöra en stridsvagn. Vapensystemet som utvecklats av Saab kallas av svenska försvaret för Robot 57 – men utomlands går den under namnet NLAW.

Enligt flera källor till Aftonbladet är NLAW ett av de defensiva vapen som Ukraina meddelat svenska myndigheter att man vill ha hjälp med för att hejda den ryska invasionen.

– Vi behöver utöka vårt försvarskapacitet för att stoppa den galna angriparen av Europa, säger Petro Poroshenko till Sky News.

En soldat bär på ett NLAW-vapen. Ett av de defensiva vapen Ukraina vill ha från Sverige.