Fansen pustar ut: Katten Stepan har flytt Ukraina

Har över en miljoner följare på Instagram

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2022-03-19

Ukrainas mest kända katt har flytt kriget.

När katten Stepan slutade uppdatera sitt Instagramkonto blev en miljon fans oroliga.

Nu har Stepan med familj tagit sig från hårt drabbade Kharkiv till Frankrike.

När den ryska invasionen av Ukraina inleddes slutade Instagram-katten Stepan att uppdatera sitt konto. Över en miljon personer följer honom och många fans befarade det värsta.

Att Stepan och hans matte hade råkat illa ut.

Men nu kan fansen äntligen pusta ut. Stepan med familj har lyckats fly till Frankrike från Kharkiv, rapporterar Daily Mail. En stad där strider har pågått sedan slutet av februari.

”Vi är okej nu. Vi oroar oss väldigt mycket för våra anhöriga i Ukraina”, skriver kattägaren Anna på kontot @loveyoustepan.

Doktorer och volontärer tar hand om katter som har evakuerats till Polen från Ukraina.

Befann sig mitt i striderna

Stepan har blivit känd för sin karakteristiska fotomin där han alltid ser grinig och irriterad ut.

Katten bor vanligtvis i Kharkiv som är Ukrainas näst största stad. Staden ligger endast 40 mil från gränsen till Ryssland. Vilket gör området till ett tydligt mål för ryska trupper. Och resan för att ta sig till säkerhet har inte varit enkel.

I ett nytt inlägg på Instagram syns Stepan ligga skräckslagen i sin transportbur på tåget. Vid fem på morgonen den 24 februari hörde familjen explosioner. Och de vaknade av att lägenhetens fönster skakade.

Ägaren Anna berättar:

”Jag hoppa upp från sängen och förstod att något hemskt hade hänt! Det var attackerna och beskjutningarna i Kharkiv (särskilt i norra Salkova där vi bor). Vi insåg att kriget hade kommit till vårt hem. ”, skriver hon.

”Brann framför våra ögon”

Anna berättar att de värsta striderna pågick under krigets första dag. Ryska styrkor attackerade flera grannhus. Under en vecka klarade sig familjens flerfamiljshus från attacker.

Men under dag åtta utsattes även deras hem för beskjutningar.

”Husen brann ner framför våra ögon. I vårt flerfamiljshus brann det inte. Tack gode gud för det. I flera lägenheter krossades alla fönster under attackerna”

Familjen behövde nu sova i källaren under en vecka. Sedan lyckades de äntligen lämna staden.

Reste i 20 timmar

De fick hjälp av volontärarbetare att ta sig till tågstationen. Nu väntade en lång resa och 20 timmar senare var de framme i Lviv i västra Ukraina.

Väl där tog de sig över gränsen till Polen.

”Vi stod i kö för att komma över gränsen. Det var mycket folk där, säkert fyra till fem tusen personer. Efter nio timmar i kö lyckades vi ta oss över till Polen”, berättar Anna.

Stepan och Anna fick hjälp från pr-företaget ”World Influencers and bloggers association” att ta sig till Frankrike. Där tänker de stanna tills det är säkert att ta sig hem till Kharkiv igen.

På sociala medier är det många som delar lättnaden över att allt har gått bra.

”Jag gråter av glädje över att ni är i säkerhet.” skriver någon, ”Vi älskar er, Stephan och Anna. Är så lättad över att ni är i säkerhet nu” skriver en annan.