Putin har landat på Krim

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2014-05-09

Under storslagna former återvände den ryske presidenten till Krim på fredagen.

Putin hyllade annekteringen av Krimhalvön som han kallade ett ”återvändande till moderlandet”, rapporterar AP.

Putins besök innehöll bland annat en stor militär parad i hamnen i Sevastopol, där den ryska svartahavsflottan har sin bas. Han fördes med segelbåt över Svarta havet innan han beskådade en flyguppvisning med 70 militära flygplan.

Putin passade också på att hylla den ryska annekteringen av halvön. Inför tiotusentals åhörare sa han att Krims återförening med Ryssland bekräftar en "historisk sanning" och ett "återvändande till moderlandet”, enligt AP och AFP.

Fördömde hans uttalanden

Uttalandena fördömdes snart av både Ukraina och Nato.

”Den ryska annekteringen av Krim är olaglig och illegitim och vi kommer inte att erkänna den”, sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till medier i Tallin och påpekade att man fortfarande betraktar Krimhalvön som ukrainskt territorium. Han tillade: ”Enligt mina upp gifter har inte ukrainska myndigheter bjudit in Putin till Krim. Från den synvinkeln är hans besök på Krim olämpligt”.

Första besöket sedan annekteringen

Besöket är presidentens första sedan Rysslands annektering av Krim. Den ryska tidningen Kommersant uppgav tidigare i dag att Putin först skulle delta i en parad i Moskva för att fira 9:e maj, som symboliserar Segerdagen och slutet på andra världskriget. Direkt efter paraden skulle han sätta sig på ett plan mot Krimhalvön.

Redan den 30 april gick Kommersant ut med nyheten om Putins besök - men då hade ingenting bekräftats från officiellt håll.