Säkerheten skärps efter knivattacken – personal ska bära civila kläder

Publicerad 2018-07-29

Efter knivattacken mot en anställd på Saltviksanstalten uppmanas personal att bära civila kläder – till och från arbetet, enligt Aftonbladets källor.

Bara dagar före dådet inkom ett telefonhot om att anställda skulle ”plockas”.

– Det är som en extra försiktighetsåtgärd med tanke på det inträffade, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

Gärningsmannen dök upp i den anställdes trapphus på lördagskvällen och gick till våldsam attack med kniv.

Två dagar innan attacken mottog personal på anstalten ett anonymt hot.

I ett telefonsamtal som varade i 30 sekunder hotade en okänd gärningsman med att ”plocka personal” som kom ut från anstalten.

– Personen som ringde nämnde inga namn. Det var väldigt generellt och löst i kanterna, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Höjt säkerhetsläge

Direkt efter telefonhotet skärptes säkerhetsrutinerna. När mannen, som är i 20-årsåldern, blev knivhuggen skärptes säkerheten ytterligare. Bland annat ökade man bevakningen utanför anstalten.

– Det hör egentligen till rutinerna. Exakt vad vi har gjort vill jag inte gå in på, säger Ulf Mossberg.

Enligt uppgift till Aftonbladet har ledningen på Saltvik uppmanat samtliga anställda att bära civila kläder till och från arbetet med anledning av knivattacken.

– Jag kan bekräfta det. Det är som en extra försiktighetsåtgärd med tanke på det inträffade. Så vi har uppmanat vår personal att inte ha på sin tjänstedräkt på fritiden, säger Ulf Mossberg.

Ingen misstänkt

Anders Olsson är förundersökningsledare och berättar att den knivskadade mannen är vaken och talbar.

– Personen har hörts initialt nu på morgonen och kommer att höras senare under dagen.

Han känner till hotet som anstalten mottog över telefon och utesluter inte att det kan finnas en koppling.

– I dagsläget har vi ingen misstänkt. Vi är i ett ganska tidigt skede och utesluter inte att det kan finnas ett samband, säger Anders Olsson.

Vet ni vem som ringde och hotade personal på anstalten?

– Det kan jag inte kommentera, säger Anders Olsson.

Stökig vecka på anstalten

Saltvik är en av landets tre högst säkerhetsklassade anstalter, byggd för att hantera tungt kriminella brottslingar, och kallas ofta för ett ”superfängelse”.

Tidigare i veckan var det stökigt på anstalten. När personal vid anstalten drog in en promenad hotade de intagna med strejk.

– De spelade fotboll under de här promenaderna och det blev lite stökigt. Då sa personal att de skulle dra in promenaderna, säger Ulf Mossberg.

Enligt uppgifter till Aftonbladet blev incidenten så pass våldsam att personal fick använda batong.

En konflikt uppstod och de intagna samlade till ett möte med förtroenderådet – en fackförening där intagna kan framföra sina synpunkter.

– Intagna har arbetsplikt men de hotade med att de skulle sluta arbeta om de inte fick spela fotboll.

Under ett möte med anstaltsledningen kom de överens om att de intagna fick spela fotboll om de lovade att sköta sig i fortsättningen.

– Vi sa att vi skulle sätta oss ner och prata om det och det löste sig relativt smärtfritt. Det är svårt att tro att någon ska ha blivit knivhuggen på grund av detta. Det hann inte ens bli något större bråk.

Att hot riktas till personal på anstalter runt om i Sverige hör inte till ovanligheten, enligt Ulf Mossberg.

– Hot mot kriminalvården i stort händer med jämna mellanrum. Sedan är vissa hot såklart allvarligare än andra hot.

Följ ämnen i artikeln