Man döms för hot mot L-toppen – pekar på inspiration från SD

Publicerad 2024-04-09

Jan Jönsson (L)

En 35-årig man döms för olaga hot mot Liberalernas toppolitiker Jan Jönsson.

Anledningen är L-toppens försvar av dragqueens rätt att hålla sagostunder – en debatt som han har fört mot Sverigedemokraterna.

– Högsta ledarskapet i Sverigedemokraterna uttrycker sig föraktfullt, säger Jan Jönsson.

En 35-årig man i Västerås döms för olaga hot efter att ha publicerat ett hotfullt inlägg på X riktat mot Liberalernas oppositionsborgarråd i Stockholm Jan Jönsson förra sommaren.

– Det är ett växande problem att i stället för att framföra sin åsikt på ett kritiskt eller konstruktivt sätt så blir det allt vanligare att man framför sin motsatta åsikt genom hot och hat, säger Jan Jönsson.

– Det kan i förlängningen göra att människor inte vill ha förtroendeuppdrag.

Den dömde mannen ska betala 5 600 i dagsböter. Han ska också betala skadestånd på 10 000 kronor till Jan Jönsson.

Publicerade bild med hängd person

Upprinnelsen till hotet ska ha varit den kampanj som Jan Jönsson startade till stöd för att dragqueens läser sagor på kommunala bibliotek.

En het politisk debatt drog igång under förra året efter att det kommit krav från lokala företrädare för Sverigedemokraterna om att biblioteken inte ska anordna sagostunder för barn där dragqueens står för berättandet.

Samma linje fördes av Jimmie Åkesson och flera andra i SD:s partitopp.

Det fick Jan Jönsson att själv klä sig i drag och spela in en video där han tog ställning för dragqueens möjlighet att utföra sagostunderna.

I juni förra året publicerade den nu dömde mannen ett inlägg på X med en bild föreställande en hängd person med texten ”the cure for pedophilia” med särskild hänvisning till Jan Jönsson.

Tingsrätten i Västmanland kommer fram till att inlägget är att anse som olaga hot.

Fler anmälningar mot andra inlägg har gjorts och enligt Jan Jönsson finns det fler pågående förundersökningar.

– Jag har pratat med flera artister som är dragqueens och de har i många fall inte vågat göra polisanmälningar, så det är bra även för deras del att det nu blir en första fällande dom.

Riktar kritik mot SD

Jan Jönsson säger vidare att höga företrädare för Sverigedemokraterna har uttalat sig på ett sätt i debatten som eldar på människor att hota och hata på nätet.

– När det högsta ledarskapet i Sverigedemokraterna uttrycker sig föraktfullt om människor för att de intresserar sig för en viss konstform, då är det inte konstigt att andra människor inspireras av det och tar efter.

I november förra året krävde en företrädare för SD i södra Sverige att en viss dragqueenartist skulle ”lämna landet”.

– Det finns även personer i Vänsterpartiet som har gått över gränsen. Då förväntar man sig att partiledningen tar tag i det. I Sverigedemokraterna verkar det vara tvärtom. Där försvarar man uppfattningen att det finns en koppling mellan dragqueens och pedofili, som ju inte finns.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman anser inte att SD kan läggas till last för debattklimatet.

– Ingen ska behöva bli utsatt för hot. Att försöka klistra detta på oss är naturligtvis bara tramsigt effektsökeri från Jan Jönsson sida, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.